Boekrecensie |
Titel: De Bijbel betrouwbaar Auteur: drs. H. Hagoort (red.) Uitgeverij: Voorhoeve Kampen, 1998 ISBN 90 297 1591 X Pagina's: 144 Prijs: 22,50
|
Recensie door ds. C. G. Vreugdenhil - 17 maart 1999
De betrouwbaarheid van de Bijbel uitgelegd en verdedigd
Een geschenk aan de kerkDe Bijbel is betrouwbaar! In een tijd waarin de betrouwbaarheid van de Bijbel binnen en buiten de kerken zo ter discussie staat, klinkt de titel van dit boek als een geloofsbelijdenis. Er verschijnen nogal wat boeken waarin de geloofwaardigheid van de Bijbel ter discussie wordt gesteld. Sommigen houden de Bijbel voor een mooi verhaal, zoals ds. Nico ter Linden. Anderen, zoals H. M. Kuitert en C. J. den Heyer, kunnen in de Bijbel niet meer ontdekken dan mensenwoorden over God. De boeken van deze auteurs vinden gretig aftrek. Veel mensen ontbreekt het aan voldoende argumenten om de moderne kritiek op de betrouwbaarheid van de Bijbel te weerleggen. Om daarbij te helpen en te bemoedigen, hebben de auteurs van deze bundel De Bijbel betrouwbaar in hun opstellen op een voor 'gewone gemeenteleden' toegankelijke manier de betrouwbaarheid van Gods Woord willen uitleggen en verdedigen.
Inspiratie De auteurs gaan ook in op de vraag of het allemaal wel klopt wat er in de Bijbel staat. Bovendien gaan ze in op de belangrijkste argumenten in de huidige schriftkritiek: auteurs als Ter Linden, Kuitert en Slavenburg worden besproken. Het is deel 22 uit de serie Theologische Verkenningen (Bijbel en Praktijk), een uitgave in samenwerking met de Evangelische Omroep, onder redactie van drs. Henk Hagoort.
Boeiend Als argumenten die het gezag van de nieuwtestamentische boeken bepalen, noemt de auteur: het gezag van de woorden van Jezus Christus Zelf en het gezag van de apostelen (de apostolische herkomst). Ook het oor- en ooggetuige zijn is belangrijk als kenmerk van betrouwbaarheid en waarheid.
Geschenk Een hoofdstuk dat me ook erg aanspreekt, is dat van prof. dr. J. W. Maris, over de menselijke kant van het Woord van God, onder de titel Openbaring is aanpassing. Hij schrijft over de culturele horizon van de tijd waarin het Woord werd opgeschreven. God geeft Zijn Zelfopenbaring in menselijke woorden en past Zich aan bij de mens. Hij neemt de mens volstrekt ernstig: als schepsel naar Zijn beeld, als zondaar, of als Zijn kind. Dat houdt in dat de Bijbel ten volle een menselijk boek is. Maar dat schept geen tegenstelling met het feit dat de Bijbel het Woord van God is. Calvijn was al van mening dat God Zich in Zijn openbaring aanpast aan ons bevattingsvermogen. De openbaring van God is naar de maat van wat wij ervan kunnen bevatten.
Vijftien eeuwen Als je bedenkt dat de tijd tussen het schrijven van het eerste en het laatste bijbelboek wel zo'n vijftien eeuwen bedroeg, wat mag je de eenheid van de Schrift dan zien als een wonder! Die eenheid is juist ook gelegen in het afgestemd zijn op het wezenlijke van de mens. Op die manier zijn de aartsvaders en de discipelen onze broeders als het om de kennis van God gaat.
Samenstemming Dit boek behelst leerzame thema's over de betrouwbaarheid van de Bijbel. Het is een goed voorbeeld van samenstemming tussen gereformeerden en evangelischen als het gaat over de belijdenis van het absolute schriftgezag.
|