Boekrecensie

Titel: De wereld van de Islam, voor 1700
Auteur: Hazel Mary Martell

Uitgeverij: Ars Scribendi
Harmelen, 1998
ISBN 90 5495 208 3
Pagina's: 60
Prijs: ƒ 34,50

Titel: China in de tijd van de keizers
Auteur: Hazel Mary Martell

Uitgeverij: Ars Scribendi
Harmelen, 1998
ISBN 90 5495 207 5
Pagina's: 60
Prijs: ƒ 34,50

Recensie door J. Mijnders - 3 maart 1999

Informatie over de islam

Regelmatig verschijnen bij uitgeverij Ars Scribendi nieuwe informatieve series. In de reeks ”Terugblik” wil men een overzicht geven van enkele van de meest fascinerende culturen in de geschiedenis. Hierbij richt de auteur zich steeds op een bepaald tijdperk van deze geschiedenis.

Zo wordt in het deel over de islam (= de onderwerping aan de wil van Allah) een overzicht gegeven tot het jaar 1700. Deze snelst groeiende godsdienst ter wereld is gesticht door Mohammed. Het is dan ook niet verwonderlijk dat twee van zijn boeken, de koran (heilige boek van de moslims) en de hadieth (adviezen voor het alledaagse leven), de belangrijkste bronnen over het islamitische leven zijn. Deze opgeschreven adviezen zijn wisselend van karakter. Van „Ga niet tussen twee mannen zitten zonder toestemming van beide mannen” tot een ook voor deze tijd grote levenswijsheid: „Rijkdom wil zeggen een tevreden hart, niet veel bezittingen.” Na een levensbeschrijving van Mohammed wordt onder andere verteld over de inhoud van het islamitische geloof (de vijf pijlers), de verspreiding van de islam over de wereld en de enorme kennis en kunst die de islam heeft opgeleverd.

In het boek over China wordt de periode belicht vanaf de eerste keizer (221 v. Chr.). Deze ”Zonen des Hemels”, zoals de Chinese bestuurders zich noemden, verkondigden dat ze volmacht vanuit de hemel hadden gekregen om het Chinese volk te besturen. Als het volk erin slaagde de keizer te verslaan, ging het mandaat over op een nieuwe heerser.

Aan de orde komen verder onder andere het confucianisme (= een verzameling idealen), de Qin-dynastie (tijdens welke de Chinese Muur werd gebouwd), de verdeling van de Chinese samenleving in vier hoofdgroeperingen en het dagelijks leven.

Beide boeken eindigen met een chronologisch overzicht en een verklarende woordenlijst.

Concluderend over deze nieuwe reeks: duidelijke, informatieve teksten en goede illustraties en kaarten. Toch is de uitgave van deze serie, ondanks deze positieve aspecten, mij niet helemaal duidelijk. Informatieve boeken over (vooral) de islam, maar ook China, zijn er al in veelvoud op de markt (voor een aantrekkelijker prijs!). Slechts geïnteresseerden in de beschreven tijdperken kiezen voor deze uitgaven, waarna zij echter ook tot de ontdekking zullen komen dat de meeste informatie reeds in veel andere boeken is vermeld.