Boekrecensie |
Titel: Bruggen bouwen voor de Boodschap Auteur: Jerram Barrs Uitgeverij: Novapres Apeldoorn, 1998 ISBN 90 6318 234 1 Pagina's: 156 Prijs: 19,95
Titel: Een dienst voor belangstellenden...
|
Recensie door G. Roos - 17 februari 1999
Bruggen voor de BoodschapBasisvragen in Bruggen bouwen voor de Boodschap zijn: Waarom geeft iemand het goede nieuws door? en: Hoe bereikt iemand de ander? In diverse opzichten is dit boek niet oppervlakkig. Wij kunnen zelfs niet met onze vrije wil het geloof produceren. Het uitgangspunt van Jerram Barrs lijkt niet te liggen in het: Kies voor Jezus en alles komt goed. Waarom zou iemand gaan evangeliseren? Dankbaarheid ten opzichte van Jezus onze Verlosser en liefde van onze hemelse Vader die ons zo volkomen liefheeft, dat behoort onze motivatie voor evangelisatie te zijn, of voor welke andere activiteiten in ons christelijke leven ook, aldus de auteur. Niemand kan de objectieve juistheid ontkennen van deze motivatie voor evangelisatie. Inderdaad, evangelisatie om een betere christen te zijn of bij Jezus in een goed blaadje te komen is uit den boze. Als zodanig bevat dit boek behartigenswaardige aanwijzingen.
Aanwijzingen De auteur signaleert terecht dat de huidige cultuur, waarin de 'grote verhalen' weinig geloof meer vinden, ook christenen onzeker maakt. Voorkom, schrijft hij, dat ongelovigen de vinger kunnen leggen bij het over de schreef gaan van mensen die voorgeven christen te zijn. Erken eerlijk dat het in de gemeente ook niet allemaal koek en ei is. Preken die de tussen kerk en wereld bestaande taalbarrière niet onderkennen, gaan als computertaal aan ondeskundigen voorbij. Wees vooral dienaar voor degenen tot wie je preekt. Benader mensen respectvol en acht hen in hun menselijke waardigheid. Sta naast hen in hun menselijke schande. Versta de tijd en tracht te begrijpen wat de ander gelooft.
Wet en Evangelie Maar hij reserveert de prediking van de wet vooral voor degenen die het dichtst bij God lijken te staan en die reeds brede kennis van de waarheid hebben. Mensen die waardering voor Gods wetten hebben en zich heilig hebben voorgenomen te leven in gehoorzaamheid aan Gods geboden. De proclamatie van het Evangelie van de vergeving zou echter vooral moeten geschieden aan hen die het verst van God leken af te staan, zoals de zondaars, de tollenaars, de Samaritanen. Over zoiets zou een stevige discussie mogelijk zijn. Er vallen ook andere vragen te stellen. Hoe verhoudt de menselijke wil zich tot Gods belofte ons kansen te geven? Minstens zo belangrijk is dat Barrs lijkt te veronderstellen dat de lezer Gods kind is. God is onze hemelse Vader. Dat mag toch nooit automatisme zijn? Dr. A. Kuyper schreef een mooi boekje met als titel Dat de genade particulier is. Maar de verzoening lijkt in Barrs boek in meer algemene zin naar voren te komen. Gereformeerden kunnen echter geen enkele vanzelfsprekendheid ook niet door het geloof in het kind-van-God-zijn onderschrijven.
Antitraditioneel In dit boek gaat het over mensen die Jezus uitnodigen in hun leven en samen (God en ik) beslissingen nemen. En over mensen die het traditionele geloof overboord hebben gegooid, maar toch nog open staan voor God en de Bijbel. Over bezoekers die vrede met zichzelf krijgen. Mensen die ook, gegrepen door de boodschap van zaterdagavond, geen enkele behoefte hebben om de zondagse traditionele dienst te bezoeken. Naar het voorbeeld van Willow Creek Community Church is de activiteit van Dobson consumentgericht. Het evangelie aan ongelovigen verkondigen op een manier die bij de cultuur past is op zich geen onbijbelse notie. Maar in de door dit boek voorgestelde aanpak komen wij er gemakkelijke toe tekort te doen aan de radicaliteit van wet en Evangelie en aan de realiteit van zonde en genade.
|