Boekrecensie |
Titel: Vijf broden en twee vissen; missionair gemeentezijn in een (post)moderne samenleving Auteur: dr. A. Noordegraaf Uitgeverij: Boekencentrum Zoetermeer, 1998 ISBN 902 391 0672 Pagina's: 333 Prijs: 44,50
|
Recensie door ds. W. Silfhout - 17 februari 1999
De roeping van de gemeente núHoe kan de christelijke gemeente in de context van de huidige samenleving gestalte geven aan haar roeping om het Evangelie te communiceren in woord en daad? Deze vraag en een poging om daarop voor onze tijd een antwoord te geven- loopt als een rode draad door het boek Vijf broden en twee vissen van dr. A. Noordegraaf. Het is een belangwekkende vraag. Want hoe zal inderdaad de christelijke gemeente zich in en tegenover de wereld kunnen profileren als de draagster van de boodschap van zonde en genade, van vloek en van zegen, nu die gemeente tot een van de zovele groeperingen op het middenveld tussen overheid en onderdanen wordt beschouwd en bovendien tot een steeds verder slinkende minderheid is gereduceerd? Op blz. 289 trekt dr. Noordegraaf, tot vorig jaar docent vanwege de Hervormde Kerk aan de Universiteit Utrecht, de conclusie dat in de huidige situatie het spreken van de kerk in de samenleving niet zozeer gezocht moet worden in de kerkelijke organen (synode, raden, etcetera), maar dat het vooral aankomt op de wijze waarop christenen profetisch in de samenleving staan. Ik kan met deze conclusie van harte instemmen, al ben ik het ook direct met de auteur eens dat dit een ondersteunend spreken vanuit de institutionele verbanden niet uitsluit.
Verandering Ook de Hervormde Kerk beleefde in dit opzicht een ingrijpende verandering. Hervormden en gereformeerden zijn elkaar in veel opzichten nader gekomen. Dat neemt echter de verlegenheid, die mede wordt bepaald door de onderlinge verdeeldheid en het verschillend verstaan van centrale elementen van de bijbelse boodschap, aangaande de vraag hoe de kerk in de huidige samenleving gestalte moet geven aan haar roeping ten opzichte van die samenleving, niet weg. Dr. Noordegraaf vermeldt dat het in 1969 gepresenteerde rapport Kerk in perspectief aanleiding gaf tot de vraag of de oplossing voor de problemen van de kerk niet eerder moet worden gezocht in een geestelijk reveil dan in herstructurering (blz. 81).
Geestelijk reveil Jammer is dat de correctie van het boek slecht is uitgevoerd. Ik telde wel zeventien slordigheden.
|