Boekrecensie

Titel: Sporen van de wederkomst van Jezus Christus; de 21e eeuw en de wederkomst naar de Openbaring van Johannes
Auteur: ds. R. H. Keegstra

Uitgeverij: Oosterbaan en Le Cointre
Goes, 1998
ISBN 90 6047 037 0
Pagina's: 174
Prijs: ƒ 17,50

Recensie door dr. J. Hoek - 3 februari 1999

Sporen van de wederkomst

Het boekje ”Sporen van de wederkomst” van de hand van ds. R. H. Keegstra, predikant te Boerakker, bevat 40 korte hoofdstukjes die gezien kunnen worden als bewerkingen van preken over het bijbelboek Openbaring. Keegstra geeft een meer dan eens opmerkelijke uitleg, waarbij hij actuele toepassingen niet uit de weg gaat.

Op zich kan dat boeiend en verhelderend zijn, maar dan zou toch een wat grotere bescheidenheid en terughoudendheid op zijn plaats zijn, zeker als een uitleg wordt voorgestaan die sterk afwijkt van de gebruikelijke exegese. Vaak bezigt de schrijver het woord kortom. Inhoudelijk gaat hij ook kort door de bocht. Bijvoorbeeld als hij de 2300 avonden en morgens uit Daniël 8:14 betrekt op de periode tussen enerzijds de bouw van de mohammedaanse ”Koepel van de Rots” op het tempelplein in Jeruzalem in het jaar 691 en anderzijds het in rechte staat herstellen van het heiligdom als gevolg van de Zesdaagse Oorlog in juni 1967.

Met name dit laatste acht ik vergezocht. Kun je met enig recht spreken van een herstel van het heiligdom, terwijl het tempelplein nog steeds in handen van de moslims is? De uitleg dat de zeven brieven in Openbaring 2 en 3 op zeven verschillende kerkhistorische tijdperken slaan, is bekend, maar heeft mij ook in de door Keegstra geboden versie niet overtuigd.

Revolutie
Een ander voorbeeld van de vele met stelligheid geponeerde, maar willekeurige duidingen waarvan dit boek vol is, is de verklaring van het derde zegel in Openbaring 6. Dit zou doelen op de dodelijke aids-ziekte die de wereld in 1981 verraste. In Openbaring 20 ziet Keegstra de Franse Revolutie van 1789 geprofeteerd, enzovoorts. Theologisch is het standpunt van de schrijver met zijn nadruk op de ernst van de zonde en de noodzaak van de wedergeboorte sympathiek, maar zowel qua exegese, opbouw als taalgebruik schiet het boek tekort.