Boekrecensie

Titel: Lees en ontdek de Bijbel
Auteur: Robert Willoughby
Uitgeverij: Benjamin
Heerenveen, 1998
ISBN 90 5030 729 9
Pagina's: 122
Prijs: ƒ 29,95

Recensie door C. M. van Eckeveld - 2 december 1998

Pakkend boek voor kinderen met minimale bijbelkennis

Hiaten in de woordenlijst

„De Bijbel is het belangrijkste boek dat je ooit in handen zult hebben. Dat komt omdat de Bijbel je vertelt over de belangrijkste persoon in het heelal: God. Vooral bid ik of dat jou zal helpen om God te leren kennen. Dat zou het allermooiste zijn”. Dit citaat geeft duidelijk de doelstelling van Robert Willoughby, de Engelse schrijver van “Lees en ontdek de Bijbel”, weer.

Mensen hebben hulp nodig om de Bijbel te kunnen begrijpen en daarom is dit boek geschreven. Het is een lees- en ontdekboek voor kinderen van acht tot elf jaar en het is werkelijk schitterende uitgevoerd! De illustraties van Tony Morris zijn door hun eenvoud een ondersteuning voor de tekst en nodigen uit dit boek ter hand te nemen. De indeling is overzichtelijk en opgebouwd volgens een bepaald patroon. Boven aan elke bladzijde staat aangegeven of de lezer in het Oude of Nieuwe Testament bezig is en tevens wat voor soort boek het is: wet, geschiedenis, profetie, de Evangeliën, brieven of Apocalypse.

Tijdlijn
Boven aan sommige bladzijden staat een tijdlijn en er zijn tijdschema's opgenomen die de gehele periode van de Bijbel beslaan. Op sommige bladzijden treft de lezer een belangrijk bijbelvers aan. Het is de bedoeling dat de kinderen deze verzen uit hun hoofd leren en tevens waar ze in de Bijbel te vinden zijn.

Er is een lijst belangrijke woorden opgenomen en deze komen ook schuingedrukt in de tekst voor. De lijst met belangrijke mensen geeft aan wie ze zijn en waar je hen in dit boek kunt aantreffen. De kaarten vertellen waar belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden.

In de inleiding worden allerlei vragen opgeworpen omtrent God. Wie is God? Hoe ziet Hij eruit? Hoe weten we iets over Hem? De antwoorden op deze vragen kunnen we in de Bijbel, het Boek van God, vinden. De Bijbel gaat over God en wat Hij gedaan heeft, wat Zijn plannen zijn en wat Hij wil dat wij doen.

Pakkend
Ook de indeling van de Bijbel komt ter sprake. De wijze waarop dat behandeld wordt, laat mijns inziens duidelijk zien dat het boek vooral bedoeld is voor kinderen die geen of minimale bijbelkennis hebben. Ik geef een voorbeeld: „Voorin je Bijbel zul je een lijst van alle bijbelboeken vinden met het nummer van de bladzijde waar elk boek begint. Elk bijbelboek is verdeeld in verzen. Als je zoiets ziet staan als Joh. 3:16 betekent dit het boek Johannes, hoofdstuk 3, vers 16”.

Ik weet ook dat 'onze' kinderen erg geboeid zullen zijn door een lees- en kijkboek als dit. De lay-out is pakkend en de informatie aansprekend. Ook 'onze' kinderen zijn over het algemeen erg geïnteresseerd in achtergrondinformatie omtrent Gods Woord, de bijbelse geschiedenis, de bijbelschrijvers, de bijbelboeken en de bijbelse tijd waarin de gebeurtenissen zich afspeelden.

Kijk- en leesboeken als deze zijn voor kinderen erg belangrijk. Ik ben erg blij dat nadrukkelijk geadviseerd wordt de Bijbel zelf erbij te nemen en te lezen. Het gaat uiteindelijk om Gods Woord zelf.

Verzoening
Terwijl ik las, kwam er wel een aantal vragen bij mij op. De kern van de bijbelse boodschap, Jezus Christus en Die gekruisigd, komt niet genoeg uit de verf. „Hij was een groot Leraar, die gekomen was om de mensen te laten zien hoe God wilde dat zij leefden. Jezus is de enige mens die ooit volmaakt van God en de mensen gehouden heeft”. Hiermee zijn we bij de kern van de kritiek op deze uitgave terechtgekomen.

Wezenlijk is immers dat Hij de Zoon van God is, Die naar deze wereld kwam om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Hij kon zalig maken door het offer dat Hij bracht als Zoon van God. Wat lees ik in dit boek? „Jezus noemde God vaak Zijn Vader. Dit was voor veel mensen een reden om Hem te zien als Gods Zoon”.

De lijst met belangrijke woorden uit de Bijbel vertoont hiaten. Woorden als genade en verzoening mogen niet ontbreken. Omschrijvingen van kernwoorden vind ik in sommige gevallen te oppervlakkig of zelfs onjuist. „De Heilige Geest is de krachtige aanwezigheid van God op aarde”. Echter, de Heilige Geest is geen kracht maar een Persoon, Wiens werk in het zaligen van zondaren niet kan worden gemist. Dit krijgt in het boek geen aandacht.

Als er een hoofdstuk geschreven wordt over de zondeval, wordt Genesis 3:15 niet genoemd als tekst die door de kinderen uit het hoofd geleerd moet worden. Het boek geeft ook veel verantwoorde informatie en de schrijver is in staat dit op eenvoudige manier te verwoorden. Dat vind ik de kracht van dit boek.