Boekrecensie

Titel: Uw getrouwheid is van geslacht tot geslacht; 50 jaar Christelijk-Gereformeerde Kerk te Oud-Vossemeer
Uitgeverij: Kerkenraad
1998
Pagina's: 155
Prijs: ƒ 25,00

Recensie door ds. H. van der Ham - 4 november 1998

Gemeente werd met ds. W. Baaij christelijk gereformeerd

De boodschap in Oud-Vossemeer

”Uw getrouwheid is van geslacht tot geslacht”. Dat is de titel van een keurig gebonden boek over de geschiedenis van de christelijke gereformeerde kerk te Oud-Vossemeer. Na een “Ten geleide” van de hand van ds. M. C. Tanis opent het boek met een hoofdstuk over de Afscheiding in Oud-Vossemeer. Dit is voor mensen met belangstelling voor de geschiedenis van Gods kerk belangwekkend.

In ons eigen land werden, 160 jaar geleden, mensen zwaar beboet omdat ze samenkwamen onder een bijbels-bevindelijke prediking. Meer dan eens trachtte men de kerkdienst te verstoren. De predikant kreeg zelfs een gevangenisstraf van zeven maanden, nota bene.

De eerste kerkenraadsnotulen van de afgescheiden gemeente dateren van 24 april 1836. De eerste ouderlingen en diakenen werden in hun ambt bevestigd door ds. H. J. Buddingh. In die tijd kwam men samen in enkele woonhuizen. Later kreeg men de beschikking over een eenvoudig kerkgebouw. Van 1850 tot 1858 was de afgescheiden gemeente een kruisgemeente. Vervolgens was men enkele jaren helemaal niet aangesloten bij een kerkverband. En van 1863 tot 1892 was men christelijk gereformeerd. In 1892 ging men mee met de zogenaamde “Vereniging” en werd Gereformeerd.

Ds. Baaij
Niet allen gingen mee. Enkele broeders belegden aparte diensten. Tot 1910 kwam deze vrije gemeente samen op diverse plaatsen, onder andere in een soort pakhuis; daarna in een kerkgebouwtje. Diverse oefenaars gingen er voor. De gemeente sloot zich aan bij ds. L. Boone van St. Philipsland. Plusminus 1928 vond ds. W. Baaij er goede ingang. Toen deze predikant na de oorlog christelijk gereformeerd werd, volgde de gemeente te Oud-Vossemeer. Sindsdien is er een christelijke gereformeerde kerk te Oud-Vossemeer.

De kerk heeft een veelbewogen geschiedenis. Soms ging het door een dal heen. Maar de Heere is getrouw. Het is heerlijk dat ook over Zijn werk in dit boek gelezen kan worden. Zijn getrouwheid is van geslacht tot geslacht. Hij waakt over Zijn gemeente en werkt nog in zondaarsharten. Ook over het tere leven met de Heere wordt gesproken; dat is van blijvende waarde.

Zorg
Het boek, waaraan de hele kerkenraad meewerkte, is duidelijk met zorg samengesteld. Historisch materiaal is onderzocht. Moeilijkheden zijn niet verzwegen. Veel is nagespeurd en het resultaat mag er zijn. Een aantal foto's is afgedrukt.

We lezen over: Wat doet een kerkenraad? Wat is de catechisatie? Wat is een classisvergadering? Wat betekent huisbezoek? (Citaat: „Eén van de belangrijkste dingen is wel, dat we als een ambtsdrager kunnen luisteren”). Fijn dat deze hoofdstukjes geschreven zijn. Ze zijn leerzaam, met name voor de jeugd. Enkele preken en een korte levensbeschrijving van leraren die veel in deze gemeenten hebben gewerkt, zijn mee opgenomen, onder andere van ds. W. Baaij.

Dit is een inhoudrijkboek waarvoor menigeen dankbaar zal zijn. Zeker de jongeren van de gemeente moeten het niet ongelezen laten.