Boekrecensie

Titel: Verricht uw dienst ten volle
Auteur: (red.) D. Koole en dr. W. H. Velema
Uitgeverij: Kok/Voorhoeve
Kampen 1998
ISBN 90 297 1580 4
Pagina's: 157
Prijs: ƒ 29,90

Recensie door ds. A. Baas - 28 oktober 1998

Niet alleen voor
de ouderling...

Te allen tijde zijn ouderlingen “ouderling van dienst”. In het bijzonder voor hen verscheen een ongewijzigde herdruk (de derde) van het boek “Verricht uw dienst ten volle”. De scribenten komen uit de kring van de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Prof. dr. W. H. Velema schrijft een helder artikel over de geestelijke groei van de gemeente. Juist in onze dagen, waarin veel over “groei” gesproken wordt, kunnen we met dit artikel onze winst doen. Ds. J. Brons schrijft over “gesprekken over het persoonlijk geloof”, opdat we op huisbezoek toch wat spaden dieper, wat verder komen dan de “koetjes en de kalfjes”, die overigens niet onbelangrijk zijn. Geloofsmoeilijkheden komen ter sprake: Mag ik wel geloven? Ik kan toch niet geloven? Als ik niet uitverkoren ben; is mijn geloof niet 'slechts' vrucht van opvoeding? Vroeger heb ik wel geloofd. Beproefd geloof, aanvechting en bestrijding, psychische stoornissen, allemaal onderwerpen die wekelijks in de ambtelijke praktijk aan de orde komen.

Avondmaal
Kenner van de Reformatie prof. dr. W. van 't Spijker handelt over vragen rondom het heilig avondmaal. Hier worden we bewaard voor opvattingen die het alles zo complex kunnen maken. Wat zou het een zegen zijn wanneer op de huisbezoeken altijd gesproken zou kunnen worden over dit heilig sacrament. Was dit juist niet de bedoeling? Helder wordt geschreven over “Zich een oordeel eten en drinken”, over “Ik ben niet waardig”, over “Goddelijk recht en kerkelijk recht”, “de ambtsdrager als voorbeeld” en over “kindercommunie”. Op grond van de Schrift komt de schrijver bij dit laatste thema tot een helder “nee”.

Over pastorale hulp bij spanningen in gezinssituaties en samenlevingsrelaties schrijft prof. dr. W. H. Velema. Allerlei actuele zaken worden besproken. Drs. C. Langbroek gaat uitgebreid in op het verschijnsel “Twijfel”. De ouderling moet ook in deze zaak geestelijk leiding proberen te geven. D. Koole schrijft over conflictsituaties in de gemeente van Christus. Een hoofdstuk uit de nood geboren. Bittere noodzaak. Hoe gaan we met conflicten om, in de kerkenraad en in de gemeente? Hoe voorkomen we ze?

Cultuur
Ook “de ouderling en de cultuurvragen” komen ter sprake. De ouderling moet niet wereldvreemd zijn. Met open ogen in deze tijd staan. Maar eerst en voor alles in de binnenkamer. Een teer gebedsleven, de verborgen omgang met God beoefenen om zo tot zegen te zijn en de dienst ten volle te verrichten.

We ontvangen in dit boek voorlichting op de praktijk van het ambtelijk werk toegespitst. Tijdens het lezen wanen we ons op huisbezoek. We krijgen onderwijs in het pastoraat! Verplichte lectuur voor ouderlingen. Maar laat niet alleen ouderlingen, maar ook diakenen dit boek aanschaffen. Ook 'gewone' gemeenteleden doen er goed aan van de inhoud kennis te nemen. Ook predikanten en predikantsvrouwen zullen er veel aan hebben.

En... laten niet alleen christelijke gereformeerden dit aanschaffen, maar ambtsdragers uit de gehele kring van de lezers van ons dagblad. Immers, al deze ambtsdragers begeren toch christelijk én gereformeerd te zijn?