Boekrecensie

Titel: Uit genade zalig
Auteur: Jane Witte-Welleman
Uitgeverij: De Groot Goudriaan
Kampen, 1998
ISBN 90 6140 60 3
Pagina's: 64
Prijs: ƒ 14,90

Recensie door W. Visser - 28 oktober 1998

Uit het leven van Jane Witte

Nee, niet 'zomaar' heeft Jane Witte-Welleman haar levensgeschiedenis opgeschreven. Onder biddend opzien nam ze de pen ter hand, omdat de Heere in haar ziel gesproken had: „Schrijf deze dingen in een boek”.

Wie was Jane Welleman? Ze werd geboren in 1897 in een arm gezin. Vader en moeder Welleman kregen elf kinderen, maar zeven moesten zij er weer aan de dood afstaan. Van jongs af aan had de kleine Jane indrukken van dood en eeuwigheid. „Ik werd door de dood achtervolgd”, vertelt ze. Hoe jong ze ook was, het was haar niet vreemd een eigen gerechtigheid op te bouwen. Zij was het in eigen oog zeker waard dat de Heere juist haar opzocht in Zijn genade. Nadat ze een lapje stof had gestolen, kreeg ze de pijl echter naar binnen en meer en meer werd ze ontdekt aan haar zondestaat ten opzichte van God, haar Schepper.

Geweten
Vanaf haar zestiende jaar ontdekte Jane echter wat meer van de wereld; haar hart trok er ook naar. Haar geweten sprak nog wel, maar met de zonde breken was er absoluut niet bij. Totdat de Heere ingreep! In het kerkje van de gereformeerde gemeente te Borssele sprak ds. J. Fraanje: „Durft u met een gedoopt voorhoofd de zonde te doen, en erin blijven leven, dan zult ge voor eeuwig buiten God vallen”. Door Gods Geest werden deze woorden het hart van Jane ingedreven en het werd heel persoonlijk voor haar waarheid: „Er eeuwig buiten vallen!”

Haar geweten, als een spiegel plat liggend in haar ziel, kwam door het ontdekkende werk van Gods Geest overeind en meer en meer ging ze in die spiegel zien wat voor een bedorven zondares zij was. Werkelijk tot in de wortels van haar bestaan! Opnieuw werd het zondag en in de kerk hoorde ze een preek lezen over Psalm 87: „En van Sion zal gezegd worden, deze en die is aldaar geboren” (van ds. Smijtegelt). De eigenschappen van het beginnend geestelijk leven werden getekend en hoe herkende Jane die in haar eigen leven. Wat blijdschap smaakte haar ziel!

Verdere leidingen
In “Uit genade zalig” beschrijft Jane Witte-Welleman heel teer over het verdere Godswerk in haar leven. Nadat ze haar leven bouwde op de kenmerken van genade, werkte de Heere door het ontdekkend licht van Gods Geest krachtig verder. Ze leerde dat er maar één Fundament is van de zaligheid en dat is Jezus Christus. Hoe liefdevol werd ze geleid naar de Held der hulpe, Die voor haar zielsleven werd de Allerschoonste van alle mensenkinderen. Met vrucht mocht ze nu deelnemen aan het heilig avondmaal, bediend door ds. G. H. Kersten.

Op 21-jarige leeftijd trad ze in het huwelijk met Witte. Over hun huwelijks- en gezinsleven schrijft Jane Witte ook steeds in het licht van Gods leiding. Niet zonder zorgen en verdriet moest ze haar weg gaan, maar de Heere maakte het waar: „Hij redt mij, keer op keer”.

Hoe wonderlijk zorgt de Heere voor Zijn kinderen! Dat blijkt ook uit deze levensgeschiedenis. Met Asaf mocht Jane beleven: „Hij leidt mij naar Zijn raad en daarna neemt Hij mij op in Zijn heerlijkheid”. Dat laatste werd waar in 1954. Toen mocht Jane de eeuwige rust ingaan die er overblijft voor het volk van God. Inderdaad, alleen uit genade zalig geworden!

Goede boeken?
Niet iedereen heeft goede woorden voor de uitgave van bekeringsgeschiedenissen. De reden daarvan wordt door een zoon van Jane Witte eerlijk –en terecht!– aangewezen in het voorwoord. Evangelist J. Witte (Merksem) schrijft daar: „U moet dit boek niet lezen als een regel der bekering, want het ligt in Gods vrijheid hoe Hij een mens bekeert. Als het bij u anders gaat dan bij moeder, dan moet u dat niet afschrikken”.

Van harte val ik hem hierin bij. Wie graag bekeringsgeschiedenissen leest, moet er wel veel lezen die met zorg worden uitgekozen. Gods werk is geen matrijswerk! De Heere leidt al Zijn kinderen door de poort van de wedergeboorte. Daarover mag nooit misverstand ontstaan. Maar de een wordt door de noorderpoort naar binnen geslagen en een ander door de zuiderpoort lieflijk binnengelokt, zo schrijft evangelist Witte. En dat is bijbelse taal!

Graag beveel ik deze herdruk aan bij jongeren en ouderen. Inderdaad, ook voor jongeren! 't Is ook voor hen goed om te lezen hoe de Heere werkte in het leven van Jane Witte, want helaas horen ze te weinig hoe de Heere werkt en hoe en wanneer Christus waarde krijgt voor een zondaar. 't Is goed voor jongeren en ouderen te lezen hoe de Heere Zijn kinderen leidt en oefent. En dat tot op de dag van vandaag. Nee, dan ligt er geen roem in een kind van God. Daarvoor zijn bekeringsgeschiedenissen ook niet geschreven. Paulus zegt het zo terecht: „De roem? Die is uitgesloten! Wie roemt, roeme in de Heere”. Immers, al Gods kinderen worden alleen uit genade zalig, op grond van recht. Juist vanwege deze inhoud bevelen we dit boekje van harte aan.