Boekrecensie

Titel: Geopende vensters. Overdenkingen bij het bijbelboek Daniël
Auteur: ds. D. J. Budding

Uitgeverij: De Ramshoorn
Goes, 2001
ISBN 90 76466 14 9
Pagina's: 359
Prijs: ƒ 49,95

Recensie door ds. B. van der Heiden - 17 oktober 2001

Bijbelstudies over het boek Daniël

„Het boek Daniël stelt ons leven in het licht van het eindgericht. In het licht van de dag waarop wij over alles wat we gedacht, gedaan en gesproken hebben, ja, over elk ijdel woord, rekenschap moeten geven tegenover de Rechter van hemel en aarde. Want de Zoon des mensen komt. God is mijn Rechter, Dit kunt u het thema van het boek Daniël noemen.” Met deze woorden is het boek ”Geopende vensters” van de hand van ds. D. J. Budding getoonzet.

De auteur, die ook bekend is als voorzitter van de SGP, heeft de bijbellezingen over het boek Daniël die hij in Scherpenisse en Nederhemert heeft gehouden, bewerkt en in druk gegeven. Achter elke overdenking staan een aantal gespreksvragen, waardoor het boek niet alleen voor persoonlijk gebruik, maar ook voor bijbelstudiegroepen en verenigingen geschikt is. Deze gespreksvragen dwingen tot nader onderzoek en dragen een persoonlijk gericht karakter.

Het boek Daniël bestaat uit een historisch en een profetisch gedeelte. Het historisch gedeelte mag onder ons bekend verondersteld worden. Wie kent niet de geschiedenissen van de drie vrienden en van Daniël. Geschiedenissen waarin het werk Gods zo helder schittert. In de brief aan de Hebreeën wordt de kracht van het geloof getekend, in het boek Daniël vinden we er de toepassing van. De schrijver laat hierop ook het volle licht vallen. Het gaat immers ten diepste niet om mensen, maar om het werk Gods dat verheerlijkt wordt in zondaren.

Ondertussen trekt de auteur heldere lijnen naar het leven van alledag, waardoor het behandelde bijbelgedeelte een actuele spits krijgt. Hij vraagt ons hart naast het gelezene te leggen. De bijbellezingen zijn bewerkt tot overdenkingen. De lezer wordt uitgenodigd mediterend met de inhoud van dit bijbelboek bezig te zijn. „Laten we onszelf onderzoeken hoe het in ons hart is. We zijn godsdienstige, kerkse mensen. We nemen het op voor de waarheid. We zijn voor het echte volk van God, maar wees eens eerlijk: blijft uw beeld nog staan?”

Godsdienstig beest
Het tweede gedeelte van het boek Daniël is vanwege het apocalyptische karakter heel wat minder bekend. De hoofdstukken 7 tot en met 12 vertonen veel overeenkomst met de openbaringen aan Johannes. Er is een treffende overeenkomst tussen Daniël in Babel en Johannes op Patmos. Beiden zijn onderwezen in de gang van de geschiedenis en hoe eenmaal het rijk van satan en wereld zal ondergaan. Over het boek Openbaring verscheen reeds eerder het dagboek ”Zie, Hij komt met de wolken” van de hand van de hervormde predikant van Waarder.

Op een heldere wijze leidt de auteur de lezer door dit moeilijker tweede gedeelte. De toonzetting is ernstig en op menige bladzij spoort hij de lezer aan zich de vraag te stellen welke toekomst hij tegemoet reist. Bewogen wordt de Kerk des Heeren voorgehouden dat het in de dagen voor Christus' wederkomst voor hen steeds moeilijker zal worden. Velen keren de kerk de rug toe. Het individualisme, de ikgerichtheid, neemt al meer toe. Daarbij zijn er de verleidingen op godsdienstig gebied. „Een godsdienstig beest maakt zich in onze dagen op, bij wie de mens evenzeer in het middelpunt staat. Het heeft des Lams hoornen gelijk.” Indringende woorden die het overdenken waard zijn. Maar er is ook een andere kant: „De verdrukking van Gods Kerk en de toename van de openbare goddeloosheid, het overgeleverd worden van heel de wereld in handen van satan, duurt zolang God het wil.”

Dit boek bevat veel onderwijs en medicijn voor allerlei geestelijke zielenkwalen. Van harte onderstreep ik de wens van de schrijver, waarmee hij dit boek eindigt: Daniël, God is mijn Rechter! Wat een zaligheid, als wij die Rechter als onze Redder mogen verwachten. Dan zullen onze ogen Hem zien en geen vreemde. „Mijn nieren verlangen zeer in mijn schoot.”