Boekrecensie

Titel: In ontmoeting met het Nieuwe Testament. Een historisch en theologisch overzicht
Auteur: Walter A. Elwell en Robert W. Yarbrough
Vertaling: Ewald Mackay

Uitgeverij: Groen
Heerenveen, 2001
ISBN 90 5829 075 1
Pagina's: 444
Prijs: ƒ 89,-

Recensie door dr. P. H. R. van Houwelingen - 11 juli 2001

Elwell en Yarbrough schetsen achtergrond van Nieuwe Testament

Inleiding voor bijbellezers

”In ontmoeting met het Nieuwe Testament” is een prachtig verzorgde uitgave met veel fotomateriaal, informatieve tekstblokjes en bijbelse kaarten. Schriftkritiek, hermeneutiek en moderne christologie worden om principiële redenen als aparte thema's besproken.

De uitgave is bedoeld als handboek voor geïnteresseerde bijbellezers op ongeveer het niveau van een beginnende student. Men heeft dan alle benodigde informatie overzichtelijk in één band bijeen, hoewel een docent daarmee niet overbodig wordt. De waarde van het boek ligt meer in de breedte dan in de diepte. Uit het voorwoord blijkt dat dit boek deel uitmaakt van een reeks ”Ontmoetingen met de Bijbel” in vier delen: een over het Oude Testament, een over het Nieuwe Testament en nog twee delen met vertaalde teksten uit de bijbelse leefwereld. Doel is hedendaagse bijbellezers naar de wereld van de Schrift te leiden.

Betrouwbaar
De redactie maakt meteen haar uitgangspunt duidelijk. „De serie is geschreven vanuit de overtuiging dat de Schrift in absolute zin waar en betrouwbaar is. De Bijbel is het vaste fundament waarop ons geloofsleven gebouwd is; zij leidt de lezer immers naar Jezus Christus” (p.11).

”In ontmoeting met het Nieuwe Testament” is een prachtig verzorgde uitgave met veel fotomateriaal, informatieve tekstblokjes en bijbelse kaarten. Aan het eind van ieder hoofdstuk staan blokjes met studievragen, overzichtsvragen, literatuurverwijzingen en een samenvatting. Alle boeken van het Nieuwe Testament worden besproken, zowel de inhoud als de inleidingsvragen. Onderwerpen als schriftkritiek, hermeneutiek en moderne christologie komen wel aan de orde, maar om principiële redenen als aparte thema's en achter de hoofdstukken over de evangeliën en over Jezus Christus, de Man uit Galilea en onze Heere.

De ondertitel ”Een historisch en theologisch overzicht” draagt een bepaalde spanning in zich. Wordt hiermee niet te veel gevraagd, zowel van de auteurs als van hun lezers? In de praktische uitwerking is het boek niet op z'n sterkst. De teksten over ethische en theologische kwesties zijn erg summier uitgevallen. En de zogeheten focusblokken –”sleutelkwesties en belangrijke toepassingen”– hebben een hoog anekdotisch gehalte.

Slordig
Mijn grootste probleem heeft te maken met de Nederlandse bewerking van deze oorspronkelijk Engelstalige uitgave. De literatuuroverzichten zijn terecht aangevuld met enkele Nederlandstalige boeken. De auteurs daarvan staan niet in het persoonsregister vermeld. Erger is dat de niet bij name genoemde bewerker –het colofon vermeldt als vertaler Ewald Mackay– naar mijn indruk volstrekt willekeurig te werk is gegaan. Elke verwijzing naar publicaties van na 1990 ontbreekt. Zo schittert de serie ”Commentaar op het Nieuwe Testament”, onder redactie van J. van Bruggen, door afwezigheid. En nergens blijkt dat A. F. J. Klijn zijn boek ”De wordingsgeschiedenis van het Nieuwe Testament” (Utrecht 1978) heeft omgewerkt tot ”Het ontstaan van een Nieuw Testament” (Nijkerk 1995). Bovendien wordt de achternaam van deze auteur steeds foutief gespeld als Klein. Soms heet hij A. F. C. Klein (blz. 167, 179, 190). Jammer dat zulke slordigheden dit fraaie boekwerk ontsieren.