Boekrecensie |
Titel: Een hemelsbrede gelijkenis. Geloofsopvoeding in godsdienstpsychologisch perspectief Auteur: C. G. Vergouwen Uitgeverij: Kok Kampen, 2001 ISBN 90 435 0311 8 Pagina's: 430 Prijs: 69,-
|
Recensie door dr. W. Verboom - 11 juli 2001
Ontbreken bezinning maakt studie minder representatief
Aan de binnenkant van de opvoedingMevrouw C. G. Vergouwen deed onderzoek naar de godsdienstige opvoeding in gezinnen met jongeren tussen de 17 en de 21 jaar. Welke denkbeelden tref je aan bij ouders en hun kinderen? In 87 procent van de onderzochte gezinnen blijft de zingevingsstijl van ouders en kinderen gelijk, concludeert ze. De auteur van Een hemelsbrede gelijkenis, dat als dissertatie verscheen, is onder andere verbonden aan de faculteit godgeleerdheid van de Universiteit Utrecht als coördinator van de Pastoraal Psychologische Leergang. Het promotieonderzoek waarvan zij in dit geschrift verslag doet raakt de godsdienstige opvoeding zowel naar de kant van de ouders als naar de kant van de kinderen. Hier is natuurlijk al veel onderzoek naar gedaan. Vergouwen heeft veel van dit onderzoek in haar eigen studie betrokken, zoals Andree, Jongsma-Tieleman, Van der Slik, Alma en vele anderen. In veel van deze onderzoeken gaat het om de bestudering van wat de auteur de buitenkant van de opvoeding noemt, zoals bijbellezen en kerkgang. De binnenkant de factoren die ten grondslag liggen aan de opvoeding blijft dan te veel buiten beeld. En precies dat element intrigeert de onderzoekster.
Bijbellezen Nadat ze een theoretisch kader heeft gecreëerd, komt haar onderzoek aan de orde. Ze heeft het verricht in gezinnen met jongeren tussen de 17 en de 21 jaar. Welke zingevingsstijlen, welke denkbeelden (cognitieve structuren) tref je aan bij ouders en hun kinderen? Met behulp van het model van de Amerikaanse godsdienstpsycholoog J. W. Fowler voert zij gesprekken met zowel ouders als hun kinderen over bijvoorbeeld hoe men God ziet en hoe men de tekst van de Bijbel leest. Concreet gaat het om 24 gezinnen in Nijmegen, acht gezinnen in Overijssel en acht gezinnen in de Noordoostpolder. Deze gezinnen zijn rooms-katholiek. Daarnaast worden nog tien gezinnen in Amsterdam in het onderzoek betrokken. Deze gezinnen zijn protestants-christelijk.
Eigen mening Waar het haar nu om gaat is dat in 87 procent van de onderzochte gezinnen de zingevingsstijl van zowel de ouders als hun kinderen gelijk is. Ook al lijkt er tussen het gedrag van ouders en hun kinderen verschil te zijn, dat geldt niet voor de binnenkant, de zingevingsstijl. Als ouders mythisch-letterlijk denken, dan doen de meeste van hun kinderen dat ook. Hetzelfde geldt voor de andere categorieën, de synthetisch-conventioneel denkenden en de individueel-reflectief denkenden. Om met de termen van Vergouwen te spreken: de eerste categorie kent geen autonomie, maakt geen zelfstandige keuzes; de tweede categorie vindt de consensus met anderen doorslaggevend en de derde categorie maakt wel eigen keuzes en acht een communicatief klimaat belangrijk. Deze derde categorie is maar klein, ze omvat slechts 24 procent van de onderzoeksgroep.
Goede opvoeding Ik heb Een hemelsbrede gelijkenis, ondanks de hinderlijk kleine letter, met belangstelling gelezen. Naar mijn mening vult deze studie de reeds bestaande studies op waardevolle wijze aan. Het is immers vaak zo dat veel onderzoeken in het uiterlijke gedrag blijven steken. Dat is zeker niet onbelangrijk, maar wil er sprake kunnen zijn van een echte analyse van de opvoedingssituatie, dan speelt de binnenkant een doorslaggevende rol, zoals Vergouwen terecht stelt. Anders zegt de buitenkant nog niet zo veel.
Letterlijk Hier wreekt zich het ontbreken van de theologische bezinning in dit boek. Ik denk dus dat de godsdienstige aard van de onderzoeksgroep en de godsdienstige visie van de onderzoeker een doorslaggevende rol spelen in de resultaten van het onderzoek en de conclusies die eraan verbonden worden. Met andere woorden: een onderzoek onder bevindelijk-gereformeerde gezinnen zou heel anders kunnen uitvallen. Dat vermindert de representatieve betekenis van dit onderzoek, hoe grondig en zorgvuldig het ook is uitgevoerd.
|