Boekrecensie |
Titel: Een ware discipel van Jezus. Uit het leven van Jacob Gerhard Engels Auteur: Arno Pagel Vertaling: N. A. Eikelenboom Uitgeverij: De Groot Goudriaan Kampen, 2001 ISBN 90 6140 760 5 Pagina's: 134 Prijs: 24,90
|
Recensie door H. Boele - 11 juli 2001
Ds. J. G. Engels stelde de jeugd het kruis van Christus voor ogen
Een waar discipel is machtigDs. J. G. Engels (1826-1897) stond 45 jaar in de gemeente Nümbrecht in het Oberbergische Land. Hij was een warm en vurig prediker, had een woord voor de jeugd en keerde zich tegen sociale misstanden. Zijn werk in de gemeente had een heilzame uitwerking. Arno Pagel tekent een portret van de Duitse predikant Jacob Gerhard Engels, die leefde in de tweede helft van de negentiende eeuw. Pagels levensbeschrijving dateert uit 1954 en verscheen onder de titel Jacob Gerhard Engels. Von der Macht eines wahren Jüngers Jesu. N. A. Eikelenboom heeft het boek op een prettige en heldere wijze vertaald, op initiatief van uitgeverij De Groot Goudriaan. Deze man, schrijft Pagel over Engels, is in zijn ootmoed en liefde jegens God en mensen door de Heere gevormd, en van Hem vervuld geweest. Aan Hem heeft hij zich volkomen overgeven: aan Jezus Christus, de Heiland, de Heere, de goede Herder. Engels stond in de traditie van de piëtist Gerhard Tersteegen. Door diens theologie is hij geestelijk gevormd.
Geestelijke wending De gemeente Nümbrecht in het Oberbergische Land, ongeveer 40 kilometer ten oosten van Keulen, bracht een beroep op Engels uit. Deze gemeente telde bijna 6000 zielen. Een onderwijzer uit deze gemeente schreef hem onder meer: De gelovigen verwachten u als iemand die het erom te doen is, zielen voor de Heere te winnen en niemand van de kudde verloren te laten gaan. Engels nam het beroep aan. Op 19 december 1851 deed de vijfentwintigjarige predikant intrede: deze gemeente was zijn eerste en laatste liefde. Vijfenveertig jaar lang is hij eraan verbonden geweest. Voor al de beroepen die hij kreeg bedankte hij zelfs voor dat van de grootste gereformeerde gemeente van Duitsland, Elberfeld.
Dronken man Engels stelde allerlei sociale misstanden aan de orde. Het bedelen probeerde hij uit te roeien. Tegen drankmisbruik trad hij hardhandig op. Men kreeg het dan letterlijk met hem aan de stok: een dronken man die in de goot lag te snurken werd met stevige stokslagen overeind gejaagd. Toen deze persoon weer nuchter was, werd hij met een vaderlijk vermaan naar huis gestuurd. Als twee buren ruzie maakten over een koe, betaalde Engels uit eigen zak een koe om het weer goed te maken tussen de twee partijen. Zijn werk in de gemeente had een heilzame uitwerking. Het herbergbezoek nam af, evenals het werken op zondag.
Jeugd Bijzondere zorg had Engels voor de jeugd. In zijn preken wees hij de ouders erop hun kinderen een goede opvoeding te geven. Zo moesten ze nauwkeurig toezien waar hun kinderen een betrekking kregen. Ernstig vroeg hij hen of ze wel rustig konden gaan slapen terwijl hun kinderen zonder toezicht buiten rondzwierven. In een preek richtte Engels zich tot de jeugd met de woorden: Ik plaats ten slotte het kruis van Jezus voor jullie. Zie, kinderen, zie de bloedende Heiland, zie Zijn liefde! Jezus nodigt jullie tot Zich, en ik doe dat in Zijn plaats. Hij zegt: Geef Mij je hart! En waar is je hart beter geborgen en bewaard dan in de liefde van onze Heiland? Kom tot Jezus! De levensbeschrijving beslaat het grootste gedeelte van dit boek. Verder zijn er enkele getuigenissen en uitspraken van Engels opgenomen. Samengevat: een lezenswaardig boek. Ik sluit me aan bij de wens van de vertaler: Ik verwacht dat de levensschets van Jacob Gerhard Engels in ons land, vooral in bevindelijke kring, goed ontvangen zal worden.
|