Boekrecensie |
Titel: Christenen van het Midden-Oosten na 2000 jaar Redactie: Leo van Leijsen, Jet Kraemer, Joop Verdonk, e.a. Uitgeverij: Kok Kampen, 2000 ISBN 90 435 0189 1 Pagina's: 128 Prijs: 19,50
|
Recensie door A. Muller - 11 april 2001
Door discriminatie vertrekken christenen naar het Westen
Wegwijs in kerken Midden-OostenChristenen in westerse landen weten vaak weinig over hun oosterse geloofsgenoten. Toch is het nuttig om van de kerken in het Midden-Oosten kennis te hebben. In het Midden-Oosten speelde een belangrijk deel van de kerkgeschiedenis zich af. Bovendien staan oosterse christenen niet zo ver meer van ons af als vroeger. Velen van hen zijn namelijk naar westerse landen getrokken. Uitgeverij Kok heeft een boek uitgegeven dat de lezer introduceert in de fascinerende wereld van het christendom in het Midden-Oosten. Het begint met een inleiding van drs. Leo van Leijsen over de kerkgeschiedenis in dat gebied. Theologische meningsverschillen en politieke ontwikkelingen veroorzaakten al in de vijfde eeuw belangrijke schisma's. Deze en andere splitsingen werken tot op de dag van vandaag door en laten een veelvoud van kerken achter kerken die overigens tegenwoordig weer samenwerken binnen de Raad van Kerken van het Midden-Oosten, de MECC.
Jongeren Helaas lukt het niet altijd de goede betrekkingen met moslims te handhaven. Christenen zijn bezorgd over het islamisme, de fundamentalistische stroming in de islam. Godsdienstige discriminatie is een van de redenen waarom christenen vertrekken, aldus dr. Herman Teule, verbonden aan het Instituut voor Oosters christendom in Nijmegen. Andere redenen zijn slechte economische en politieke omstandigheden. De MECC becijferde het aantal christenen in het Midden-Oosten in 1990 op 15 miljoen, en in de diaspora op 6 miljoen. Andere bronnen spreken van 10 of zelfs van 6 miljoen christenen in het Midden-Oosten.
Buitenstaanders In het laatste gedeelte behandelt de Libanees dr. Tarek Mitri als insider het werk van drie buitenstaanders die over Arabische christenen schreven. Mitri meldt dat de Jordaanse prins Hassan schrijft dat de christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten zullen blijven bloeien en dat het islamitische fundamentalisme zal vervlakken zodra het over zijn hoogtepunt heen is. Maar Mitri kan minder goed uit de voeten met de twee buitenstaanders die een kritische houding jegens de islam aannemen. De Franse diplomaat Jean-Pierre Valognes, die van mening is dat de christenheid in het Midden-Oosten stervende is, bedient zich volgens hem van op indirecte bewijzen steunende generalisaties, die hij niet altijd verifieert. En de in Frankrijk woonachtige Israëlische schrijfster Bat Ye'or, die verschillende boeken schreef over de inferieure status van Joden en christenen onder de islam, zou historische bronnen systematisch selectief gebruiken.
Beperkt De auteurs beogen, aldus het voorwoord van het boek, Nederlandse en Vlaamse lezers wegwijs te maken in de veelkleurige wereld van het Midden-Oosten. Daar zijn ze zeker in geslaagd. Sommige auteurs neigen mijns inziens tot een wat te rooskleurig beeld van de islamitisch-christelijke relaties, maar anderen stellen dat weer bij. Ten slotte biedt het boek een literatuurlijst voor degenen die meer willen lezen over deze vaak onbekende tak van de christenheid.
|