Boekrecensie |
Titel: Om 'Amen' op te zeggen Auteur: ds. J. van Amstel Uitgeverij: Groen Heerenveen, 2000 ISBN 90 5829 143 X Pagina's: 204 Prijs: 24,95
|
Recensie door ds. A. Visser - 4 april 2001
Onderwijs in het verlengde van de Catechismus
Handreiking bij het gebedEen pastorale handreiking op de weg van het gebed, zo zou ik het boek Om 'Amen' op te zeggen van ds. J. van Amstel willen noemen. De auteur geeft onderwijs in het verlengde van het gebedsonderwijs van Jezus en de vertolking daarvan in de Heidelbergse Catechismus. Bij uitgeverij Groen verscheen een boek van ds. J. van Amstel over het Onze Vader. Op eenvoudige, maar indringende wijze geeft de auteur in eenendertig hoofdstukken uitleg aan de inhoud van het Gebed des Heeren. Wie trouw de catechismusprediking volgt, zal hier niet echt veel nieuwe dingen vinden. Toch verdient dit boek qua inhoud en opzet aandacht. De aangegeven bijbelgedeelten en de gespreksvragen bij elk hoofdstuk kunnen een goede leidraad zijn bij de bespreking in een kleine groep. Ik maak, om een indruk te geven, een keus uit enkele hoofdstukjes.
Noodzaak Er is geen bidden zonder danken, en geen danken zonder bidden. God wil Zijn genade en de Heilige Geest alleen aan hen geven, die Hem met hartelijk zuchten zonder ophouden daarom bidden en daarvoor danken, aldus de Heidelbergse Catechismus in zondag 45 (over het gebed). In dit verband onderstreept de auteur, in de lijn van de Heidelbergse Catechismus, dat we de Heere alles mogen vragen wat Hij ons beloofd heeft, en dat Hij ons gebed wil verhoren, als we Hem met vertrouwen aanroepen. Het is daarbij van belang dat we onze plaats voor God weten en innemen. We worden verootmoedigd en daardoor verootmoedigen wij onszelf voor God (blz. 41).
God, onze Vader De catechismus is destijds opgesteld om vooral de kinderen van de gemeente te onderwijzen, opdat zij in de weg van het belijden het nazeggen persoonlijk zouden leren geloven. Ik had graag gezien dat ds. Van Amstel aandacht geschonken had aan dit feit. De eenvoud van het onderwijs van Jezus aan Zijn discipelen die nog veel dingen niet verstonden! zou meer tot zijn recht zijn gekomen. Ik denk hierbij ook aan het veelvuldig gebruik van de Vadernaam in de formuliergebeden die in de gereformeerde gezindte in gebruik zijn. Moet je eerst weten een kind van God te zijn voor je het Onze Vader mag bidden? Of leidt juist het uitspreken van de Vadernaam tot de kinderlijke vrees en het vertrouwen? Het zou verkeerd zijn als wij God Vader noemen, zonder dat we daar iets bij voelen, omdat we Zijn kind niet willen zijn. Ik ben het met ds. Van Amstel eens dat oppervlakkig gebruik van de Vadernaam misbruik is van de Naam. In het achttiende hoofdstuk worden behartigenswaardige dingen geschreven over de wil van God. Ds. Van Amstel gaat evenwichtig in op vragen die op dit punt leven. Tegelijk doet hij recht aan de uitleg van de catechismus dat het hier vooral gaat om het gehoorzaam doen van de wil van God. In het hoofdstuk God trouw dienen komt dit aspect ook sterk naar voren, en terecht.
Pastoraal Helaas trof ik nogal wat doublures aan. Dezelfde zaken komen in een aantal hoofdstukken op (bijna) dezelfde manier terug. Als de thema's in groepsverband worden besproken, kan dit wellicht ondervangen worden. Het zou fijn zijn als dit keurig uitgegeven boek in veel handen komt. Tot verdieping van het persoonlijke gebedsleven, en tot verdieping van het gebedsleven in de gemeente.
|