Boekrecensie |
Titel: De heerlijkheid van Libanon Auteur: L. J. van Valen Uitgeverij: De Dauw Dordrecht, 1999 ISBN 90 75957 17 3 Pagina's: 334 Prijs: 49,95
|
Recensie door ds. W. Harinck - 24 januari 2001
Van Valen schetst relaas geestelijke opwekkingen in Wales
Ruisen als de LibanonWales in Groot-Brittannië werd enkele eeuwen lang telkens weer gezegend met krachtige opwekkingen. Gods Geest werkte heerlijke dingen. De vrucht ruiste als de Libanon. In het boek De heerlijkheid van Libanon geeft L. J. van Valen een relaas van geestelijke opwekkingen in Wales. Vanuit authentieke bronnen schetst hij een beeld van deze zegenrijke tijd. Van Valen neemt de lezer mee in de kleine kerkgeschiedenis van de calvinistische methodisten van Wales. Onder leiding van Daniel Rowland en Howell Harris begint er omstreeks 1735 een opwekking. Tot 1905 we zijn dan bij de bekende doctor Martyn Lloyd-Jones kwamen er gemiddeld om de tien jaar revivals voor. Velen kwamen tot bekering en geloof. Kapellen werden gebouwd of uitgebreid om de aanwas van zielen op te kunnen vangen. Dienaren van het evangelie, gedreven door het vuur van Gods Geest, trokken door het land om overal de boodschap van wet en evangelie te verkondigen. Onder de eenvoudige bevolking kwam honger en dorst naar Christus. De vele gezelschappen die ontstonden waren plaatsen waar het geestelijke leven opbloeide en vorming kreeg. De opwekkingen in Wales waren doorgaans krachtig en duurden kort. De nawerking was echter langdurig. De laatste grote opwekking werd echter spoedig gevolgd door verval en ontkerkelijking, een proces dat zo snel ging dat Wales niet langer als een kerkelijke natie gezien kan worden. Wat dat aangaat is Wales een baken in zee.
Geestelijke hoogtepunten
Kenmerkend Wel was de prediking er meer op gericht om te werven dan om op te bouwen. Er werd dus meer in evangeliserende zin gesproken dan met het doel om Gods kinderen verder te leiden. Voor dat laatste dienden juist de gezelschappen. De vertaling van preken van onder andere de gebroeders Erskine in het Welsh zorgde voor meer theologische ondergrond bij de Welshe methodisten. Desondanks heeft hun kracht nooit gelegen in de dogmatische onderbouwing van de leer en de prediking, maar veel meer in de ervaring en de bevinding. Zo konden er misvattingen ontstaan over bijvoorbeeld de zekerheid van het geloof. Pogingen om tot een meer gestructureerde opleiding van predikanten te komen hadden weinig effect. Van Valen: De theologie van de Welshe methodisten werd niet gevormd in het college van Trevecka, maar vanuit een persoonlijke worsteling met de heilswaarheden.
Persoonlijke affiniteit Dat onze tijd een opwekking nodig heeft, zal niemand ontkennen. Maar over de manier waarop deze kan plaatsvinden, zullen de meningen meer verdeeld zijn. Als Van Valen wil zeggen dat wij geen nieuwe systemen, nieuwe vormen van studie, nieuwe theologie, liturgie of evangelie nodig hebben, maar de oude evangeliewaarheden die met ernst en liefde worden verkondigd, dan willen wij zijn wens alleen maar onderstrepen. Hoe het ook zij, nimmer komt er een réveil dan alleen in de weg van de belijdenis: Niet door kracht, noch door geweld, maar door Mijn Geest zal het geschieden.
|