Boekrecensie

Titel: Hij en jij. Ongewone bijbelstudies over jouw leven en God
Auteur: W. Markus

Uitgeverij: Boekencentrum
Zoetermeer, 2000
ISBN 90 239070 94
Pagina's: 116
Prijs: ƒ 22,50

Recensie door drs. J. P. Proos - 10 januari 2001

Ongewone bijbelstudies

Het is bekend dat veel kerkelijke jongeren behoefte hebben aan een stuk toerusting. Ze zoeken naar vastigheid, maar hebben vaak niet genoeg houvast. Ze willen best een getuigenis afleggen over datgene wat hen drijft. Ze lezen veel in hun bijbel, maar komen vaak (dogmatische) kennis tekort om een duidelijk antwoord te geven op wezenlijke vragen.

Het is daarom een goede keus geweest van ds. W. Markus, voorzitter van de HGJB, om via bijbelstudies in te gaan op vragen van jongeren. Een groot deel van het boek ”Hij en jij” bestaat uit bewerkte artikelen die eerder zijn verschenen in het HGJB-jongerenblad Tijdschrift.

Ds. Markus gebruikt meestal de Statenvertaling en trekt lijnen naar de Heidelbergse Catechismus. In zijn boek is hij op een heel ongewone manier bezig om een soort minidogmatiek op te bouwen. Dat ongewone blijkt al uit de opzet: de ene keer een leeshoofdstuk, de andere keer een (mini)bijbelstudie. Deze bijbelstudies gaan niet over een bepaald bijbelboek, maar zijn gegroepeerd rondom drie thema's: over God, over ons en over onze relatie met God.

Ik denk dat jongeren bij het doornemen van dit boek, waarbij ze kunnen aankruisen wat ze gelezen hebben, een brok informatie en een stuk toerusting krijgen. In het boek zijn geen gespreksvragen opgenomen, waarschijnlijk is het dus bedoeld voor het alleen lezen.

Uitverkiezing
Als we naar de inhoud van deze bijbelstudies kijken, merken we dat er beslist niet oppervlakkig over de onderwerpen wordt geschreven. Ook moeilijke dingen, zoals de Drie-eenheid en de uitverkiezing worden behandeld. Het beeld van God dat uit deze bijbelstudies naar voren komt, wordt gekenmerkt door heiligheid. Ik denk dat de ontzagwekkendheid van God terecht wordt benadrukt, omdat jongeren vaak te gewoon, te alledaags over God spreken.

Ook naar het geloofsleven van de jongeren toe wordt gesproken over de zonde, waarbij nadrukkelijk wordt gesteld dat de zonde in het hart van de mens heel diep zit en dat we onbekwaam zijn tot enig goed en geneigd tot alle kwaad. Ook de noties van wedergeboorte en bekering worden uitvoerig bestudeerd, waarbij er niet op voorhand van wordt uitgegaan dat de jongeren allemaal al wedergeboren zijn.

In het hoofdstuk ”Leven met Hem” wordt het christelijk leven getekend als een opdracht van God, waarin volkomen toewijding van ons gevraagd wordt. Tegelijk wordt erop gewezen dat dit een leven van kruisdragen is. Dit kruisdragen is identiek met het volgen van Jezus.

Telegraaf
Al met al is ”Hij en jij” een heel lezenswaardig boekje, geschreven in een levendige stijl. Eén ding moet me nog van het hart. Ds. Markus heeft een uitgesproken voorkeur voor het naar voren brengen van actuele zaken of gezegden. Dat actuele komt echter heel platvloers over. Ik zal een voorbeeld geven: waarom moet bij de –goede– bespreking over de heiligheid van God (Jesaja 6) ineens een interviewer van De Telegraaf naar Jesaja toekomen om hem daarover iets te vragen? Denken we op deze manier de leeshouding van de jongeren positief te kunnen beïnvloeden? Of zijn we op deze manier bezig om op een niet-stijlvolle wijze over God en Zijn Woord te spreken? Juist door deze populaire stijl zullen behoudend kerkelijke jongeren dit waardevolle boekje terzijde leggen. Dat is jammer, want verder is het een goed boek.