Boekrecensie |
Titel: Zevenmaal feest. De betekenis van joodse feesten voor de christelijke eredienst Auteur: prof. dr. Francois Viljoen Uitgeverij: Groen Heerenveen, 2000 ISBN 90 5829 145 6 Pagina's: 46 Prijs: 17,50
|
Recensie door ds. A. Jonker - 6 december 2000
De eredienst als mooiste feestZien we de zondagse eredienst als een feest? Velen zullen dit niet beamen, hoewel Psalm 122 in de kerk uit volle borst gezongen wordt. Prof. dr. F. Viljoen, verbonden aan de Theologische Universiteit van Potchefstroom, breekt een lans voor de eredienst als mooiste feest. De grote godsdienstige feesten van het Joodse volk uit het Oude Testament laten ons op treffende wijze zien wat de inhoud van ons mooiste christelijke feest, de eredienst, behoort te zijn, schrijft Viljoen. Hoewel we het niet in alles met hem eens zijn, valt er heel wat te leren. De acht hoofdstukken zijn telkens gelijk van opzet. Er worden enkele bijbelgedeelten en een psalm of lied genoemd. Na het Joodse feest en de vervulling ervan in het Nieuwe Testament maakt de auteur de toepassing naar het geloofsleven. Aan het einde van elk hoofdstuk enkele vragen die de stof samenvatten en stimuleren tot doordenking.
Joodse feesten De auteur verbindt een afzonderlijk feest van de bazuinen voor het Loofhuttenfeest met de wederkomst van Christus. De Grote Verzoendag wijst heen naar de Heere Jezus Christus Die Zijn bloed gaf tot verzoening en dit droeg in het hemels heiligdom. In de zondagse eredienst moeten daarom de zonden aan God beleden worden, gelovig ziende op het verzoeningswerk van Christus. Het Loofhuttenfeest wordt behandeld als feest van geestelijke rust. In deze dunne paperback wordt ons heel wat aangereikt wat waardevol is om verder doordacht te worden. De auteur probeert telkens de verbinding te leggen met de zondagse eredienst, maar is niet consequent in zijn argumentatie. De ene keer noemt hij de eerste dag na de sabbat als belangrijk gegeven (dus de zondag). Een andere keer noemt hij de zevende dag zelf (dus de sabbat). Helaas zorgt de beknoptheid waarvoor gekozen is dat de lezer argumentatie mist en ook vragen houdt.
Verdieping wenselijk Laat elk gemeentelid het boekje lezen en erover nadenken, het is verrijkend.
|