Boekrecensie |
Titel: Een goed begin Auteur: C. H. Spurgeon Uitgeverij: Groen Heerenveen, 2000 ISBN 90 5829 092 1 Pagina's: 153 Prijs: 27,50
|
Recensie door ds. P. D. J. Buijs - 11 oktober 2000
Oproep van SpurgeonEen goed begin. In de inmiddels bekend geworden serie Jongerenperspectief verscheen een boek dat niet van de hand van een Nederlandse auteur is, maar van een schrijver die niettemin in ons land grote naamsbekendheid heeft: C. H. Spurgeon. Het gaat om een vertaling. Een goed begin werd voor het eerst in het Engels uitgegeven in 1898 onder de titel A Good Start. Een aantal hoofdstukken uit het oorspronkelijke werk is in de Nederlandse versie niet opgenomen. De reden daarvan wordt niet vermeld. Spurgeon schreef zijn boek speciaal voor jonge mensen. Hij voelde zich bijzonder op hen betrokken en was bewogen met hun eeuwig heil. In dit boek laat hij zien dat je de beste start in het leven maakt als je een christen bent. Hij doet alle mogelijke moeite om te laten zien dat een leven met de Heere aantrekkelijk is. Voortdurend dringt Spurgeon aan op de keuze om met het hart de Heere te dienen en dan ook bij die keuze te blijven. Aan de orde komen allerlei bijbelse voorbeelden (Ruth, Esther, Lydia, de koningin van Scheba), afgewisseld met hoofdstukken van meer algemene aard. Een bepaalde opbouw laat zich niet onderkennen. Dat zorgt ervoor dat er nogal wat herhaling in de thematiek zit. Nu is dat een opmerking van formele aard; het gaat uiteraard om de inhoud. En die mag er zijn.
Bekering In de eerste hoofdstukken geeft Spurgeon een groot aantal kenmerken van een ware christen en somt hij ook de voordelen van een christelijk leven op. Om jaloers te maken! Het is echt Spurgeon, als hij ook steeds weer laat merken wat het Woord in zijn eigen leven gedaan heeft. Hij spreekt dus bepaald niet op afstand, maar als iemand door wie de boodschap heengegaan is. Altijd weer treft zijn levendige manier van schrijven, doorspekt met tal van voorbeelden. Uiteraard dragen die meer dan eens de trekken van de tijd waarin Spurgeon leefde. We zouden vandaag soms andere dingen noemen. Tegelijk blijkt er in allerlei getekende situaties herkenning te liggen: de mens verandert niet.
Fris Ouders, maak uw kinderen (tussen 16 en 21 jaar) eens op dit boek attent. Of doe het ze cadeau!
|