Boekrecensie |
Titel: Johannes Wichelhaus, hoogleraar te Halle en vriend van dr. H. F. Kohlbrugge Auteur: prof. dr. W. Balke Uitgeverij: Boekencentrum Zoetermeer, 2000 ISBN 90 2390 782 5 Pagina's: 97 Prijs: 19,90
|
Recensie door H. Boele - 14 juni 2000
Biografie van Wichelhaus geeft inzicht in heersende theologie
De Timótheüs van KohlbruggeIn de bekende Kohlbrugge-reeks, een initiatief van de Vereeniging tot Uitgave van Gereformeerde Geschriften, is een levensbeschrijving van de vergeten theoloog Johannes Wichelhaus (1819-1858) verschenen. In het Duits bestond er al een biografie over hem van dr. A. Zahn. In Nederland was het dr. D. Kalmijn die in 1978 in het Kerkblaadje een artikelenserie aan hem wijdde, die later integraal werd opgenomen als inleiding op een zestal preken van Wichelhaus, een uitgave van De Groot Goudriaan. Kalmijn zegt onder meer het volgende: Het was mijn bedoeling de persoon en het werk van Johannes Wichelhaus bij de lezers in te leiden. Met dit laatste wil ik maar zeggen dat ik van ganser harte hoop dat ook een ander zich nog eens, echter meer dan van mij verwacht kon worden, zal zetten tot een uitvoerige en grondige bestudering van deze bekwame en sympathieke theoloog en pastor. Het is prof. dr. W. Balke die aan dit verzoek gehoor heeft gegeven. Johannes Wichelhaus was een van de begaafdste leerlingen van Kohlbrugge. Hij werd door zijn leermeester mijn Timótheüs genoemd. Wichelhaus leerde Kohlbrugge in eerste instantie kennen vanuit zijn preken en door zijn geschrift over Romeinen 7. Deze preken waren voor hem een ontdekking en drukten een stempel op zijn verdere leven. Persoonlijk leerde hij Kohlbrugge kennen in Utrecht. Hoewel er een leeftijdsverschil van vijftien jaar was, werden zij vrienden voor het leven. Maar deze vriendschap betekende voor Wichelhaus wel dat hij in veel opzichten dezelfde lijdensweg ging als Kohlbrugge.
Eenzame plaats Balke merkt in dit verband op: Het behoort tot de merkwaardige levensgang van Kohlbrugge, aan wie in ons land kansel en katheder werden geweigerd immers de mens wikt maar God beschikt, dat twee van zijn leerlingen academische katheders gingen bezetten, namelijk Johannes Wichelhaus aan de universiteit te Halle en Eduard Böhl aan de universiteit te Wenen; en dat velen van hun leerlingen terecht kwamen op de kansels in Duitsland, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, Bohemen en Moravië en zelfs Amerika.
Brieven Rest me nog twee kleine schoonheidsfoutjes te vermelden. Op bladzijde 37 staat dat G. A. Meier overleed in 1949; dat was echter in 1849. In de index van namen wordt vermeld dat dr. D. Kalmijn geciteerd wordt op bladzijde 91; dit moet 93 zijn.
|