Boekrecensie |
Titel: Diaken in de praktijk Auteur: Herman van Well Uitgeverij: Voorhoeve Kampen, 1999 ISBN 90 297 1665 7 Pagina's: 157 Prijs: 22,50
|
Recensie door A. Peters - 23 februari 2000
Herman van Well beschrijft de praktijk van het diaconale werk
Bijdragen aan gemeenteopbouwDe diaconie moet goed weten wat ze wil, moet haar keuzes vastleggen in een beleidsplan. Diaconaat is geen zaak van diakenen alleen, maar een verantwoordelijkheid van heel de kerkenraad. Visie en werkelijkheid dienen goed op elkaar aan te sluiten. Herman van Well besteedt in Diaken in de praktijk dan ook veel aandacht aan de organisatie van het diaconale werk. Voorop blijft echter staan het eigene en specifieke van het diaconaat, helpen waar geen helper is. Herman van Well is sinds 1982 werkzaam voor bezinning en toerusting op het Diaconaal Bureau van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Veenendaal. Dit boekje is dan ook grotendeels ontstaan vanuit de praktijk van diaconale cursussen. Het wil een bijdrage leveren aan het verdiepen van de eigen visie. Dat betreft het diaconaat, de gemeente in de samenleving en de positie en taak van de diakenen. Deze visie richt zich op de praktijk van het diaconale handelen, ook op de organisatie en het beleid. Vanuit deze doelstelling is het boek vooral gericht op mensen die zich de tijd en mogelijkheid gunnen voor deze verdieping. Het boek wil de eigen creativiteit stimuleren. Van Well verstaat de kunst op eenvoudige wijze de meest fundamentele zaken van het diaconaat en de diaconale roeping bloot te leggen. De opzet is helder. In kort bestek wordt veel aan de orde gesteld. Al lezende kom je tot de ontdekking dat het diaconaat vooral ook een belangrijke bijdrage kan leveren aan de opbouw van de gemeente. Telkens weer probeert Van Well de koppeling tussen (gemeente)diaconaat en gemeenteopbouw te leggen. De auteur is daarbij erg gestimuleerd door dr. J. Hendriks, socioloog en oud-docent gemeenteopbouw van de Theologische Faculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam, die in zijn visie onder meer het diaconaat (diakonia) en de gemeente als gemeenschap (koinonia) heel sterk op elkaar betrekt. Beide aspecten hebben veel met elkaar te maken. Diaconaat is wezenskenmerk van de gemeente! Diaconaat kan echter dan pas goed uit de verf komen als de gemeente een gemeenschap is.
Motieven en verhalen Weinig aandacht is er voor samenlevingsdiaconaat. Vooral op dit terrein liggen er voor het diaconaat veel vragen zoals: Hoe ga je om met de problematiek van de asielzoekers, welk standpunt neem je in ten aanzien van de armoedeproblematiek en de visie van de overheid op dit punt (minimabeleid), de economische ontwikkelingen vandaag, het milieu? Welk antwoord geeft het diaconaat van de christelijk gemeente vandaag op vragen ten aanzien van de terminale zorg, de mantelzorg, opvangmogelijkheden voor mensen in crisissituaties, jongeren in de knel, WAO'ers, uitkeringsgerechtigden, de multiculturele samenleving, enzovoort? Ligt er juist vanwege een terugtredende overheid geen grote taak en verantwoordelijkheid voor het diaconaat om gezamenlijk nieuwe en herkenbare projecten op te zetten en te steunen? Kan er ook vanuit het diaconaat gewerkt worden aan een gemeente als herberg?
Charitatieve markt Van harte wil ik dit boekje aanbevelen voor met name (nieuwe) diakenen en gemeenteleden die in het diaconaat van de gemeente geïnteresseerd zijn. Daartoe biedt het een goede inleiding. Jammer dat er geen gespreksvragen aan de verschillende hoofdstukken zijn toegevoegd. Dit zou de bespreking ervan op bijbelkringen kunnen bevorderen.
|