Boekrecensie |
Titel: Op het erf der kerk Auteur: J. Verwaard Uitgeverij: F. Hardeman Ede, 1999 ISBN 90 76430 10 1 Pagina's: 248 Prijs: 39,50
|
Recensie door G. Roos - 16 februari 2000
Verwaard beschrijft historie van oud gereformeerd Ede
Het begon rond HellenbroekHet ontstaan van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Ede hangt samen met conflicten met enkele predikanten in de hervormde gemeente ter plekke in de jaren dertig. Diverse ouderlingen bedankten. J. Verwaard, auteur van Op het erf der kerk, spreekt over verschil tussen sterke persoonlijkheden, maar kreeg geen diepere theologische verschillen boven water dan enigszins uiteenlopende meningen over de wijze waarop het catechisatieboekje van Hellenbroek werd gebruikt. De schrijver behandelt in zijn boek de geschiedenis van de genoemde oud gereformeerde gemeente en al wat daaruit voortkwam in de periode vanaf 1946. Tevens geeft hij 23 korte levensschetsen van ambtsdragers die voor oud gereformeerd Ede iets hebben betekend. Niet slechts van de predikanten W. H. Blaak, E. du Marchie van Voorthuysen, Joh. van der Poel, M. Pronk en J. van Prooijen, maar ook van ouderlingen zoals J. Boon, J. Veenendaal en G. van Dam. Wie Ede noemt, spreekt tevens over de onvergetelijke en singuliere figuur van ds. Joh. van der Poel. Ooit zei hij tijdens een vraaggesprek met een kerknieuwsredacteur van deze krant dat het bij kerkscheuringen meer om de eer dan om de leer gaat. Sprekende over het kerkverband gaf hij blijk van enige sympathie voor een 'rekverband.' Een journalist tekende dan ook anno 1976 in zijn in het boek opgenomen nieuwsbericht uit de mond van een kerkganger op: Hier vallen uit kracht van vereniging met de waarheid alle kerkmuren weg. Dat betrof een weekdienst in de oud gereformeerde gemeente waarin de door ds. D. L. Aangeenbrug (Geref. Gem. in Ned.) naar de kansel gebrachte en door ds. Van der Poel toegesproken ds. W. C. Lamain (Geref. Gem.) voorging.
Wel en wee Zo informeert de auteur van stap tot stap over de geboorte en het verder wel en wee van de gemeente. Op 22 oktober 1948 zullen de mannelijke vaste bezoekers van de Zondagsdiensten, alsmede die mannelijke personen die zich met de leer die alhier geleerd wordt, kunnen verenigen, en zich wenschen aan te sluiten of over te komen bijeenkomen. Op die vergadering kan men zich als lid opgeven, aldus destijds de officiële aankondigingen. Verder zal ds. Van der Poel een uiteenzetting geven over het Reglement en de Statuten en hetgeen verder aan aansluiting verbonden is. Tot 5 november 1948 konden mensen die nog als lid wensen te worden ingeschreven zich opgeven bij de inmiddels verkozen kerkenraadsleden. Daarna worden geen personen, zonder doen van belijdenis meer aangenomen.
Veelbewogen In 1984 institueerde ds. C. Smits (van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Giessendam) een vrije oud gereformeerde gemeente aan de Hessenweg. Via de overkomst van ds. A. van der Meer in 1986 kwam deze gemeente in 1987 weer in het kerkverband terecht. De oorspronkelijke gemeente aan de Schaapsweg trad in 1986 uit het kerkverband en wordt nu gediend door ds. J. Goudriaan. Een aantal sympathisanten van ds. Pronk begon bij diens vertrek naar Kralingseveer in 1988 voor zichzelf met zondagse leesdiensten, maar deze bijeenkomsten stopten in 1991. Nog steeds echter komt volgens het boek de predikant één keer in de paar weken preken. Verder groeide er vanaf 1989 weer een in het verband van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland participerende gemeente aan de Beukenlaan/Noordelijke Spoorstraat.
De les Deze opmerkingen nemen niet weg dat de heer Verwaard veel werk heeft verricht om een rijk geïllustreerd en met foto's van personen, schema's, afbeeldingen van kerkinterieurs en orgels versierd boekwerk samen te stellen. Hij heeft tevens een flink aantal artikelen uit kranten, duidelijk herkenbaar als knipsels, opgenomen. Overigens zonder bron- of datumvermelding. Op het erf der kerk is voor de liefhebber een onmisbare publicatie.
|