Boekrecensie

Titel: De tweeling uit de Winkelbel 2
Auteur: A. Vogelaar-van Amersfoort

Uitgeverij: De Banier
Utrecht, 1999
ISBN 90 336 2655 1
Pagina's: 76
Prijs: ƒ 12,75

Titel: Een dag met vader mee
Auteur: M. Verhage-Nijsse

Uitgeverij: De Banier
Utrecht, 1999
ISBN 90 336 2654 3
Pagina's: 87
Prijs: ƒ 12,75

Titel: De spuitbus van Sjakie
Auteur: Martin Rutgers

Uitgeverij: De Banier
Utrecht, 1999
ISBN 90 336 2647 0
Pagina's: 89
Prijs: ƒ 12,90

Recensie door G. W. van Leeuwen-van Haaften - 17 november 1999

Spuitbus van Sjakie

”Banier jeugdboeken” zijn te herkennen aan felle kleuren, logo, opvallende titel, foto van de auteur en ongeveer dezelfde prijs. Inhoudelijk zijn ze totaal verschillend.

In ”De tweeling uit de Winkelbel 2” proberen Netty en Betty een dief te vangen. Opnieuw verscheen een boekje van A. Vogelaar-van Amersfoort. De vijftien vrolijke verhalen gaan over dingen van elke dag. De tweeling beleeft veel. Soms zijn ze stout en dan volgt er straf. Alles doen ze samen, maar dat vindt de meester niet zo leuk. Samen huiswerk maken met precies dezelfde fouten, samen schoolblijven en daarna weer samen ondeugend zijn. De gebeurtenissen in het boek zijn leuk beschreven. De plaatjes van Netty en Betty zijn niet bepaald hedendaags. Jammer dat de inhoudsopgave die van het eerste deel is! Het boek is geschikt als voorleesboek, maar kinderen vanaf een jaar of acht zullen het ook graag zelf lezen.

Schiphol
Een vakantiedag beschrijven in 87 bladzijden is een kunst. In ”Een dag met vader mee” van M. Verhage-Nijsse gaat Jelle met de vrachtwagen mee. Eerst bloemkolen laden en dan naar de veiling. Vervolgens naar Schiphol. Dan ergens eten en ten slotte nog naar de dierentuin. Je zou er drie boeken over kunnen schrijven, ook omdat er tussen de bezoeken door zo veel te vertellen is in de cabine van de vrachtwagen! Alles is interessant en boeiend beschreven. Aan het eind van het boek weet je hoe een veiling werkt, wat er zoal op Schiphol gebeurt en hoe alle dierentuindieren eruitzien. Intussen reis je half Nederland door. Voor een achtjarige zit er wel erg veel informatie in het boek. Jammer dat sommige dingen over Schiphol onjuist beschreven zijn. Kinderen zullen dit niet in de gaten hebben vanwege de spannende momenten die Jelle er beleeft.

Vooral jongens vanaf tien jaar lezen dit boek in één adem uit. Want... met een vrachtwagen meerijden is natuurlijk wel heel leuk!

Graffiti
Sjaak wil niet voor lafbek worden uitgescholden. Hij koopt een spuitbus en zet zijn 'handtekening': Rusned. Martin Rutgers snijdt het graffiti-probleem aan in ”De spuitbus van Sjakie”. Maar er is meer aan de hand: een gezagscrisis thuis, stoer doen, weglopen, financiële problemen bij Nedrus, een brommerongeluk, criminelen. Het boek is spannend en zit vol angstige avonturen. Steeds komen de jongens met de politie in aanraking. Er zitten zelfs twee criminele broertjes bij hen in de klas!

Het gedrag van de pubers is best aardig beschreven. Maar bij het gedrag van de volwassenen kun je af en toe wel vraagtekens plaatsen. Woorden als „sukkel, stom, welverdraaid, wijfie, knettergek” enzovoorts horen niet in een christelijk boek. De schrijver gebruikt vaak spreekwoorden, wat wel leuk is. De herhaling van „als de rapen gaar zijn” is flauw. Op de illustraties lijken de jongens veel ouder dan dertien jaar. Toch is het boek bedoeld voor de jeugd vanaf tien jaar.