Boekrecensie |
Titel: Alleen op de wereld Auteur: Hector Malot Uitgeverij: Archipel Amsterdam, 1999 ISBN 90 295 2971 7 Pagina's: 520 Prijs: 39,90
|
Recensie door Esther Karels-Boonzaaijer - 10 maart 1999
Rémi, alleen op de wereldHet boek uit ieders jeugd is sterk uitgedrukt, maar ongetwijfeld waren zeer velen ooit verdiept in het verhaal van Rémi, het jongetje dat alleen op de wereld was. In het kader van de Boekenweek verscheen Alleen op de wereld van Hector Malot opnieuw. Deze uitgave is niet in de eerste plaats voor kinderen bedoeld, maar zal vooral haar weg naar vele volwassenen vinden. De eerste vertaling van Sans famille dateert uit 1880. Van de tientallen edities die daarna volgden, zijn de meeste incompleet, bewerkt of slecht vertaald. Dat heeft een kind niet door. Nu is er in ieder geval een compleet en goed vertaald exemplaar beschikbaar. De vertaler, August Willemsen, is bepaald niet de eerste de beste: zijn vertaaloeuvre werd met de Martinus Nijhoffprijs beloond. Hij heeft Alleen op de wereld in stijl gehouden en vermijdt modernisering van het taalgebruik. Zo lezen we bijvoorbeeld des avonds, hij verstoutte zich, u zoudt, vaster van memorie.
Klassieker Het feit dat zowel kinderen als volwassenen Alleen op de wereld met smaak lezen, heeft er ongetwijfeld mee te maken. Wat het kind aanspreekt, is de zieligheid van Rémi enerzijds en zijn flinkheid en moed anderzijds. Hij is een vondeling, wordt wreed gescheiden van z'n stiefmoeder, verliest daarna z'n leermeester Vitalis, moet afscheid nemen van de familie Milligan, bij wie hij enkele heerlijke weken heeft doorgebracht. Na vele omzwervingen wordt hij liefdevol in een tuindersgezin opgenomen. Ook aan deze tijd komt een einde als vader onschuldig in de gevangenis wordt gezet en het gezin uit elkaar valt. Als hij na veel wederwaardigheden zijn familie denkt gevonden te hebben, blijken het gemene, oneerlijke mensen te zijn. Zou het altijd zo blijven? Zou ik nooit iemand vinden om voor altijd van te houden?, vraagt Rémi zich vaak vertwijfeld af.
Omzwervingen Rémi's omzwervingen door Frankrijk en Engeland stellen Hector Malot in staat steeds weer nieuwe situaties en personages ten tonele te voeren. Hij verplaatst ons naar het ruwe mijnwerkersleven in de vorige eeuw, als hij vertelt hoe Rémi daar voor enige tijd werkt. Naar Parijs, dat voor Rémi op een hevige teleurstelling uitdraait: Was het mogelijk? Was dit Parijs? Waar waren mijn marmeren huizen? Waar waren mijn voorbijgangers gekleed in zijden gewaden? Was dit nu het Parijs dat ik zo vurig had verlangd te zien?
Wijsheden Kinderen zullen zich niet bewust zijn van het feit dat Malot zich voegt naar de literaire principes van zijn tijd en dat Alleen op de wereld een realistisch-naturalistische inslag heeft. De auteur stelt zich ten doel sociale milieus objectief te beschrijven. Ook wil hij aantonen dat mensen gedetermineerd zijn. Het zou in de lijn der verwachtingen liggen dat Rémi een straatboefje wordt, maar afkomst verloochent zich niet. Zijn edel karakter, zijn van nature goede omgangsvormen behoeden hem voor bedelen, stelen en allerlei ander kattekwaad.
|