Boekrecensie

Titel: Het wonder van Kerst
Redactie: M. J. Ruissen e.a.
Uitgeverij: De Ramshoorn
Goes, 1998
ISBN 90 76466 02 5
Pagina's: 142
Prijs: ƒ 29,95

Titel: Het stille wonder
Auteur: Nellie Teekens-Krijgsman
Uitgeverij: Den Hertog
Houten, 1998
ISBN 90 331 1340 6
Pagina's: 78
Prijs: ƒ 16,90

Recensie door Els Brussé-Dekker - 16 december 1998

Kerstverhalen voor jong en oud

Het is al jaren een vaste gewoonte bij kerstfeestvieringen: het voorlezen van een kerstverhaal of het voordragen van een kerstgedicht. Wie zelf geen verhalen- of gedichtenverzinner is, zal ongetwijfeld in een speciale bundel zoeken of er iets geschikts in staat. Voor die mensen is de keuze weer groter geworden; bij De Ramshoorn en Den Hertog verschenen twee nieuwe boeken met kerstverhalen en -gedichten.

”Het wonder van Kerst”, verschenen onder redactie van M. J. Ruissen en L. Vogelaar, bevat tien kerstverhalen; twee voor vier- tot achtjarigen, twee voor kinderen van acht tot twaalf jaar, drie voor middelbare scholieren en ook drie voor volwassenen. Verder staan er zes gedichten in. De meeste schrijvers en schrijfsters zijn bekenden uit de christelijke boekenwereld. Over het algemeen is het een aardige bundel met eenvoudige verhalen, waarin de kerstboodschap helder schijnt, maar de meeste verhalen vind ik wat gekunsteld, ook omdat de meeste zo onvoorstelbaar goed aflopen.

De twee verhalen voor de kleinste luisteraars hebben jammer genoeg allebei hetzelfde thema: een kind verdwaalt, maar komt weer veilig thuis. De volgende twee verhalen zijn uiteraard wat complexer. Het ene beschrijft een jongen wiens vader arbeidsongeschikt is verklaard. Het andere speelt in een Afrikaans oerwoud, waar het kerstevangelie wordt gebracht. Alle verhalen hebben een positief einde; dat maakt ze een beetje zoetig.

Kerst in de zomer.
Van de drie verhalen voor de oudere jeugd vind ik dat van G. Bruinooge-Vat het aansprekendst; daarin loopt nu eens niet alles goed af. Ds. W. J. Karels schreef voor volwassenen een ontroerend verhaal over een man die ontsnapt uit een concentratiekamp; wat mij betreft is dit het mooiste verhaal uit de bundel. Nelleke Wander levert ook een sterk verhaal af, over een tuinder die na een zomerse hagelbui niet alleen zijn kassen maar ook zijn harde hart aan diggelen ziet liggen. Kerstfeest in de zomer.

Over de gedichten ben ik niet zo enthousiast. In de drie van C. J. Ruissen wordt steeds plat en gedragen taalgebruik door elkaar gebruikt; een flauwe woordspeling vind ik „millennium/rillennium”, en in een gedicht dat op de melodie van de Lofzang van Maria zou kunnen worden gezongen, klopt het ritme niet met de zangwijze. Bovendien hoort één gedicht van hem niet in de bundel thuis: het is een poëzieversje.

Het gedicht van Chr. E. de Priester-de Visser lijkt me het meest geschikt voor voordracht; het bevat niet alleen coupletten, maar ook bijbelteksten en te zingen verzen uit de Lofzangen.

Logischer
Nellie Teekens-Krijgsman schreef het bundeltje “Het stille wonder”, acht korte kerstverhalen voor volwassenen. Het zijn alle acht treffende verhalen. Het ene is wat realistischer dan het andere, maar ze eindigen alle met hoop op God. Hier stoort de positieve afloop me niet, omdat de schrijfster dieper doordringt in haar personages. Daardoor volgt het hoopvolle einde veel logischer uit het verhaal dan bij de verhalen uit “Het wonder van Kerst” het geval is. Daar lijkt het er verplicht bovenop te liggen; bij “Het stille wonder” verloopt dat natuurlijker.

Het verhaal “Een miljoen voor een kind” komt wat vreemd over; daarin biedt een jood een christelijke vrouw een miljoen aan als ze een kind van hem ter wereld wil brengen. “Een pelgrim…” vind ik erg aangrijpend; het gaat over een jongen die zich overal buiten voelt staan en ten slotte ten gronde gaat aan de drugs, maar niet zonder hoop dat hij na zijn dood door de poorten van het hemelse Jeruzalem zal gaan.

Hét Kerstkind
In “Ontwaken uit de droom” ervaart een bedrogen echtgenote tijdens de kerstdienst dat ze de toekomst niet alleen in hoeft: „(…) Jezus Christus, het Licht der wereld, heeft door de kerkdienst van vanmorgen iets van Zijn schijnsel in haar gewonde ziel doen stralen”. “Mijn kerstkind” zal niet iedereen aanspreken, lijkt me. Daarin lukt het een vrouw, wier geaborteerde kind op kerstdag geboren had moeten worden, bijna zelfmoord te plegen. Een verpleegster wijst haar op de komst van hét Kerstkind, Dat ook voor haar de schuld wilde dragen.

Als ik beide bundels naast elkaar leg, kies ik voor “Het stille wonder”, maar wie ook verhalen zoekt voor kinderen en jongeren zal met “Het wonder van Kerst” beter af zijn.