Boekrecensie

Titel: Arega houdt vol
Auteur: C. M. de Putter-Dekker
Uitgeverij: De Banier
Utrecht, 1998
ISBN 90 336 2581 4
Pagina's: 164
Prijs: ƒ 17,50

Titel: De das van oma
Auteur: Nita Veeren
Uitgeverij: De Banier
Utrecht, 1998
ISBN 90 336 2584 9
Pagina's: 36
Prijs: ƒ 11,75

Titel: Kip Kakel
Auteur: W. G. van de Hulst
Uitgeverij: Den Hertog
Houten, 1998
ISBN 90 331 1293 0
Pagina's: 51 blz.
Prijs: ƒ 9,90

Titel: Feest in de lucht
Auteur: Marian Schalk-Meijering
Uitgeverij: Den Hertog
Houten, 1998
ISBN 90 331 1307 4; 57
Pagina's: ƒ 9,90

Titel: De markt op school
Auteur: J. J. Duifhuizen-Meijers
Uitgeverij: Gebr. Koster
Barneveld, 1998
ISBN 90 5551 111 0
Pagina's: 62
Prijs: ƒ 12,50

Titel: Piet en Riet en de Kar
Auteur: André Boeder
Uitgeverij: De Banier
Utrecht, 1998
ISBN 90 336 2600 4
Pagina's: 78
Prijs: ƒ 12,75

Recensie door W. M. Visser-van den Ham - 2 december 1998

Oma's das, die in de mode was

Een scala aan onderwerpen komt naar voren in de volgende leesboeken voor jonge kinderen. Zendingswerk, mode, een weggelopen kip, een ballonvaart en een zelfgemaakte kar. Keus genoeg voor wie nog op de basisschool zit en van lezen houdt.

Arega, Hiwat, Nigiste en Wogon uit “Arega houdt vol” vluchten met hun ouders en opa uit hun land Ethiopië en proberen in Kenia een nieuw bestaan op te bouwen. Hun vader sterft door een ongeluk en ook opa overlijdt na een aantal jaren.

Voor zijn sterven legt opa de verantwoordelijkheid voor het gezin op de nog jonge schouders van Arega. Arega neemt deze zware taak op zich. Dat brengt hem soms in grote moeilijkheden. Het gezin komt in aanraking met het Evangelie, waardoor er veel verandert in hun leven.

”Arega houdt vol” is een mooi boek om zelf te lezen of om voor te lezen. De schrijfster, C. M. de Putter-Dekker, geeft informatie over het primitieve leven in een ontwikkelingsland, maar ook een stukje natuurbeschrijving. Daarnaast krijg je als lezer begrip voor het feit dat mensen om in hun levensonderhoud te voorzien, de natuur 'misbruiken'.

Je leert ook iets over het zendingswerk, zoals dat in veel landen gedaan mag worden. Daarbij ontbreekt de spanning niet. De zwartwitillustraties zijn eenvoudig, evenals de voorkant van het boek. Als daar wat meer aandacht aan was besteed, zouden kinderen van tien jaar en ouder dit boek wellicht eerder pakken. De inhoud is zonder meer de moeite waard!

De das van oma
De oma van Janneke heeft een das voor haar gebreid. Daarover gaat “De das van oma” van Nita Veeren. Janneke vindt hem erg lelijk. Toch moet ze de das om. Ze bedenkt een slim plannetje. De das is zogenaamd de nieuwste mode. Iedereen in het dorp wil uiteindelijk zo'n rode das met stippeltjes en franje. Alle oma's beginnen te breien. Er komt zelfs een fabriekje in het dorp. Vervolgens krijgt het verhaal een wending. De wol wordt gestolen en de jongen die dat gedaan heeft, komt in beeld. Deze jongen moet voor straf bij de bakker gaan werken.

Het verhaal is actueel: er is iets „in de mode” en iedereen wil het ook meteen hebben. Door dit boek te lezen, zou je met de kinderen kunnen praten over dit onderwerp. Ik vind het wel jammer dat het verhaal zo'n plotselinge wending neemt: over Janneke en de kinderen wordt niet meer geschreven vanaf het moment dat de wol wordt gestolen.

Het boek heeft een uitnodigende, fleurige omslag. Het bevat een aantal zwartwitillustraties. Het gebruikte lettertype is duidelijk en goed te lezen door kinderen vanaf groep 4. De meeste kinderen van zes jaar zullen niet in staat zijn dit boek zelf te lezen. Het verhaal kan aan hen wel voorgelezen worden.

Kip Kakel
Uit een grote vrachtwagen ontsnapt een kip. Anneke, Henk en Jantje zien dat gebeuren en willen de kip gaan vangen. Natuurlijk laat het beestje zich niet pakken. Daardoor moeten de drie kinderen de achtervolging inzetten. W. G. van de Hulst jr. laat de kinderen in “Kip Kakel” een spannend avontuur beleven. Zo loopt de kip door het raam van een huis naar binnen en gaat Jantje hem achterna... Maar, daar loopt een man met een zaklantaarn... een inbreker? Hoe zal dat aflopen?

Het is een echt Van de Hulst-boek. Door de manier van schrijven en vertellen ontstaat er sfeer en spanning, en het verhaal heeft een 'happy end'. Het taalgebruik is wat ouderwets, maar het boek is dan ook een herdruk. Soms gebruikt de auteur de verleden tijd terwijl de tegenwoordige tijd zich prettiger laat lezen.

De illustraties zijn zonder meer leuk. Kinderen vanaf vier jaar zullen genieten van dit verhaal als het wordt voorgelezen. Kinderen vanaf zeven jaar zullen meestal in staat zijn het zelf te lezen.

Feest in de lucht
Tim kleurt een kleurplaat en wint daarmee een prijs. Hij mag op reis in een echte luchtballon. Zijn vader en een vriend of vriendinnetje mogen mee. Uiteindelijk besluit hij dat zijn vader en Toos en haar vader dat zullen zijn. Als het zover is, komen er heel veel mensen om hen uit te zwaaien. In de lucht wordt het feest. Vanuit de lucht gooien zij bloemen naar mensen die ze zien lopen. Zij beleven ook veel. Er komt bijvoorbeeld een raaf die tegen de ballon vliegt. Toos vraagt zich af of dat wel goed gaat.

Een alledaags verhaal van Marian Schalk-Meijering, waarin je iets leert over ballonvaren. Het heet “Feest in de lucht” en is geschreven in korte, duidelijke zinnen. Daartussen staan kleinere en grotere illustraties. Het verhaal krijgt daardoor een gezellige uitstraling.

Langere woorden zijn in lettergrepen verdeeld, waardoor het gemakkelijker wordt voor de kinderen om het boek zelf te lezen. Kinderen vanaf zes jaar zullen dit boek met veel plezier kunnen lezen. De omslag ziet er fleurig en kindvriendelijk uit.

De markt op school
De hoofdpersoon uit “De markt op school” van J. J. Duifhuizen-Meijers is Bas. De meester van Bas heeft een plan. Hun eigen kerk wordt gerestaureerd, maar in Afrika staat een kerkje, dat verwoest is door storm en regen. Geld om daar een nieuw kerkje te bouwen is er voorlopig niet.

De meester wil met de leerlingen een markt organiseren om geld te sparen, zodat er een nieuw kerkje in Afrika gebouwd kan worden. Bas en de kinderen zijn erg enthousiast. Zij komen met allerlei ideeën.

Maar... Bas is ook aan het sparen voor nieuwe rolschaatsen. Als er veel geld wordt verdiend op de markt, is het erg verleidelijk om ook een beetje geld van de marktopbrengst voor jezelf te houden! Zal hij dat geld ook inderdaad voor zijn rolschaatsen gaan gebruiken?

Het verhaal stelt op een goede manier het gebod om onze naasten te helpen aan de orde. Dat gebeurt ook op een eerlijke manier, want het is heel verleidelijk om toch meer aan onszelf te denken, terwijl onze (verre) naasten zo veel tekortkomen! Het boek is niet spannend, maar wel heel waardevol om samen met de kinderen eens stilgezet te worden bij datgene wat de Heere van ons vraagt. “De markt op school” heeft een mooie, uitnodigende omslag. In het boek staan zwartwitillustraties.

Piet en Riet en de kar
De vader van Piet maakt een prachtige kar. Piet en Riet gaan met deze kar spelen. Ze zijn niet altijd voorzichtig en ze doen ook dingen die niet mogen. Zo gaan ze met de kar van de dijk af, en rijden daardoor een man van de fiets. Piet en Riet komen in de sloot terecht, de man is gewond aan zijn been en ligt op de weg. Zal dat wel goed aflopen?

Het verhaal “Piet en Riet en de Kar” is door André Boeder op zich grappig en leuk verteld. Het is echter jammer dat er meer dan eens te nadrukkelijk wordt gezegd dat Piet zo slecht is. Er wordt dan niet meer verteld, maar 'gepreekt'. De naam van de Heere God wordt mijns inziens te veel gekoppeld aan de verkeerde dingen van Piet. Het Evangelie wordt niet op een kinderlijke manier ter sprake gebracht. Kinderen die niet opgevoed zijn in christelijke gezinnen, kunnen bij het lezen van dit boek een verkeerde indruk van de Heere krijgen.

De zinnen zijn kort en er is gebruikgemaakt van een duidelijk lettertype. De tekeningen in het boek zijn echt uitnodigende kleurplaten. De omslagtekening is leuk en fleurig.