Boekrecensie

Titel: Het geheim van de grot
Auteur: Janwillem Blijdorp
Uitgeverij: De Banier
Utrecht, 1998
ISBN 90 336 2571 7
Pagina's: 206
Prijs: ƒ 22,50

Recensie door L. Vergunst-van Eck - 4 november 1998

Hugenoten, Joden, kampeerders

Het kan niet anders of Janwillem Blijdorp is zelf een doorgewinterd kampeerder. In zijn nieuwste boek in de Banier Jeugd-serie, “Het geheim van de verborgen grot”, geeft hij daarvan blijk, als hij de familie Mastenbroek met vier kinderen en het vijfhoofdige gezin De Boer een kampeerplek aan een meer in de Franse Alpen toebedeelt.

Blijdorp heeft de tocht door de kloof de Gorges du Verdon vast zelf ook gemaakt. Tijdens die wandeling komt een deel van de vakantievierders tot een heel bijzondere ontdekking. Schuilend voor het noodweer ontdekt een van de kinderen in de kloof een grot. En daar blijft het niet bij... Aan deze aparte schuilplaats is een verhaal verbonden. Het avontuurlijke kamperen blijkt slechts het raam waarin het “echte verhaal” klinkt.

Bij stukjes en beetjes krijgt de familie van een oudere man het geheim van de grot te horen. Aan het einde van de zestiende eeuw vonden hugenoten hun toevlucht erin, terwijl het voor een Joods gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog eveneens uitkomst bood.

Met deze spannende verhalen weet Janwillem Blijdorp vakantiegangers én lezers in de ban te houden. Tegelijkertijd krijgen kinderen –het boek richt zich op de leeftijd van tien jaar en ouder– een belangrijk stuk geschiedenis te horen, met als rode draad de gedachte dat ons leven slechts veilig is in Gods hand en dat de Heere vraagt dat we onze vijanden lief hebben. Boeiend weet Blijdorp verleden en heden zo met elkaar te verweven.