Boekrecensie

Titel: De twee-wegenkaart van Mark
Auteur: Jetty Hage
Uitgeverij: De Banier
Utrecht, 1998
ISBN 90 336 2602 0
Pagina's: 152
Prijs: ƒ 17,50

Titel: Leo en Marietje, de twee Hugenootjes
Auteur: R. Hoogerwerf-Holleman

Uitgeverij: De Banier
Utrecht, 1998
ISBN 90 336 2552 0
Pagina's: 58
Prijs: ƒ 9,75

Titel: Kim en Koos en de sneeuw
Auteur: Ina van Meeuwen-den Hoed

Uitgeverij: De Banier
Utrecht, 1998
ISBN 90 336 2614 4
Pagina's: 64
Prijs: ƒ 11,75

Recensie door J. Mijnders - 7 oktober 1998

Verhuizing en
sneeuwpret

Een verhuizing met vervelende gevolgen, hugenoten, sneeuwpret, zijn thema's van onlangs verschenen kinderboeken.

Om voor de oudste kinderen (vanaf 10 jaar, AVI 8) te beginnen: “De twee-wegenkaart van Mark”, geschreven door Jetty Hage. Veel kinderen vinden verhuizen een spannend avontuur. Een nieuwe woonplaats, een nieuw huis, een nieuwe school, nieuwe vrienden… Mark Heyboer vindt dit niet. Hij mist vanaf het eerste moment zijn opa en oma, bij wie hij een eigen tuin en konijnen heeft. En Karl-Friedrich, een Duitse jongen die in de vakanties met zijn ouders op de camping is.

Op zijn nieuwe school zoeken de Emmen, een groepje van vier jongens van wie de naam begint met een M, contact met hem. Al snel blijken dit geen geschikte vrienden: ze dwingen hem om kleine diefstalletjes te plegen en als hij zich daartegen verzet, wordt hij bedreigd. Hij gaat zich op school steeds eenzamer voelen, terwijl het heimwee naar zijn grootouders en zijn Duitse vriend alleen maar groter wordt. Als hij in de klas zelfs door de meester beschuldigd wordt van diefstal, neemt hij een besluit: hij verstopt zich in een vrachtauto en vlucht naar Duitsland! De onderwerpen in het boek zullen veel jongeren zeker herkennen: getreiterd worden, je alleen voelen, geen weerstand hebben tegen een meerderheid, etc.

Jammer dat aan het eind van het boek een van de belangrijkste mogelijkheden om dit probleem op te lossen niet ter sprake komt: Praat erover met mensen die je vertrouwt: je ouders, de leerkracht, of in dit geval je grootouders. Door te zwijgen wordt meestal niets opgelost. De titel van het boek komt wel regelmatig terug in het verhaal. Opa vertelt het zo: „Ieder mens moet kiezen, welke poort en welke weg hij zal inslaan. De brede is zonder de Heere en lijkt prachtig. Maar de smalle, die hoef je niet alleen te lopen…”.

Leerzaam boekje
”Leo en Marietje”, geschreven door R. Hoogerwerf-Holleman en ook bestemd voor jongens en meisjes van 10 jaar en ouder (AVI 7), speelt zich af in 1685. De hoofdpersonen groeien op in een gezin dat niets wil weten van de paus en de Roomse Kerk. Verteld wordt hoe moeilijk deze mensen, hugenoten (Franse calvinisten), het krijgen door de opheffing van het Edict van Nantes in 1685. Er breken vervolgingen uit, bezittingen worden afgenomen en huizen verbrand.

Leo en Marietje worden ook gevangengenomen en in een klooster vastgehouden. Hier weigeren ze een crucifix te kussen, als teken van onderwerping aan de roomse leer. Uiteindelijk worden ze wel bevrijd, maar in Frankrijk blijven wonen is te gevaarlijk. Ze vluchten daarom naar Amsterdam, waar geen vervolgers meer zijn en ook geen koning die hun geloof verbiedt.

Een leerzaam boekje over een stuk geschiedenis dat veel jongeren niet kennen.

Voorleesboek
In de Kim en Koos-serie, geschreven door Ina van Meeuwen-den Hoed, verscheen het zevende deel. Deze reeks is bedoeld als voorleesboek voor kleuters, maar is ook geschikt voor beginnende lezers. Voor die laatste groep zijn dan ook alle hoofdletters en punten weggelaten, zijn de zinnen kort en de woorden eenvoudig. De belevenissen zijn op het oog simpel, maar vormen vaak wel de belevingswereld van een kleuter: een zere vinger, een muis in de slaapkamer, een sneeuwhut maken, een verloren ring, tijdens de kerstfeestviering van de school een tekst opzeggen…

Het verschijnen van dit zevende deeltje bewijst dat jonge kinderen de „spannende avonturen” van Kim en Koos waarderen.