Titel: De zakkenroller
Auteur: Toos Korpershoek-van Wendel de Joode
Uitgeverij: Den Hertog
Houten, 1998
ISBN 90 331 1310 4
Pagina's: 78
Prijs: ƒ 11,90

Recensie door Jeannette Donkersteeg - 9 september 1998

Gedwongen
tot stelen

Jeroen is snel. Allerlei lekkers verdwijnt in z'n zak zonder dat iemand het merkt. Drop. Chocola. Hij is geen dief, vindt hij zelf, het is maar een lolletje. Als Reinier en Fred hem dwingen portemonnees achterover te drukken, raakt hij in de problemen. Hij wil niet meer stelen. Maar wat gebeurt er met Lineke als hij weigert? Toos Korpershoek-van Wendel de Joode voert in “De zakkenroller” de spanning op.

Het actieboek dat in het kader van de kinderboekenmaand verschijnt, heeft een eigentijdse invalshoek. De veertienjarige hoofdpersoon komt vaak met leeftijdgenoten samen op een winkelplein. Jeroen zorgt dan dat er iets te bikken is, zonder dat dat geld kost. De rest van zijn vrije tijd besteedt hij bij meneer en mevrouw Mulder, voor wie hij klusjes doet. Voor hun dove dochtertje Lineke heeft hij een zwak.

Als twee jongens, die geld voor drugs nodig hebben, misbruik maken van Jeroens handigheid, zit hij in de val. Door te dreigen dat er iets met Lineke gebeurt wanneer hij niet steelt, houden ze Jeroen in hun greep.

Tienplussers
De kracht van dit boek zit 'm in het feit dat de auteur niet te veel woorden gebruikt. Zonder dat het er expliciet staat, voelt de lezer de leegte en problemen in het leven van verschillende personages. Wat het geloof daarin kan betekenen, had wellicht iets duidelijker uit de verf mogen komen, al geeft het zinnetje „Lineke, lief meisje, denkt hij, ik bid tegenwoordig” wel te denken.

De dialogen en karakters in het verhaal komen over het algemeen vrij levensecht over. Aan vaart ontbreekt het niet. Na de spanning die je voelt naarmate Jeroen meer onder druk komt te staan, is de ontknoping echter wat tam. Ook mist de stijl een stuk originaliteit, die het boek verrassender had kunnen maken. Dat komt mede doordat het taalgebruik erg traditioneel is („Hé Jeroen! La's kijken, heb-ie wat?” „... een klein ventje met een vrolijke wipneus”, blz. 7). Dit zal de meeste tienplussers er echter niet van weerhouden het verhaal met aandacht uit te lezen.

Goed gestemd
Theo Aerts van de Werkgroep Christelijke Kinderboeken vertelt dat “De zakkenroller” zaterdag tijdens een speciaal kinderfestival wordt gepresenteerd. „De werkgroep heeft Toos Korpershoek uitgenodigd omdat haar boek “De relschoppers” vorig jaar genomineerd was als beste christelijke kinderboek. De jury was toen zeer positief over haar werk. We willen niet alleen het lezen bevorderen, maar ook iets van niveau aandragen”.

Het thema werd door de werkgroep aangereikt, die dit jaar koos voor “Goed gestemd”. Aerts: „Je kunt daar alle kanten mee op. In het boek gaat het over het afstemmen op God, op elkaar, op je gevoel. Goed gestemd heeft ook met muziek te maken. Tijdens het festival zullen Elly & Rikkert optreden”.

Kun je een programma maken dat zowel bij de doelgroep van uitgeverij Den Hertog past als bij het publiek van Elly & Rikkert?

„We hebben nu eenmaal te maken met een gemêleerd gezelschap en willen een zo breed mogelijk publiek bereiken. Daarbij proberen we eigentijds te werk te gaan”.