Boekrecensie

Titel: Het mysterie van Paaseiland
Auteur: Bert Wiersema

Uitgeverij: De Vuurbaak
Barneveld, 2001
ISBN 90 5560 212 4
Pagina's: 143
Prijs: ƒ 23,75

Recensie door J. Mijnders - 3 oktober 2001

Jonge lezers ervaren te veel toevalligheden niet als een probleem

Piraten azen op schat van inca's

Zeg tegen de jeugd ”Chris en Jorieke” of ”Logboek Lammers” en veel kinderen zullen de auteur van deze series onmiddellijk kunnen noemen: Bert Wiersema. Ook dit jaar stonden weer veel jongens en meisjes tijdens de CLK-beurs in de rij voor een handtekening van hem. In het zesde deel van de Logboek Lammers-serie (”Het mysterie van Paaseiland”) ontmoet professor Lammers een oude schoolvriend, Herman Haanstra.

Herman Haanstra zoekt naar schatten op de zeebodem. Na een onderzoek heeft hij nu het vermoeden zijn slag te kunnen slaan in de buurt van Paaseiland. Haanstra denkt dat er goud uit de incacultuur in een daar gezonken schip moet liggen. Natuurlijk gaat professor Lammers met zijn vrouw en drie kinderen (Erik, Bob en Jessica) mee naar de Stille Oceaan.

Na een voorspoedige reis op de klipper Ophirus komen ze bij het Panamakanaal. Daar begaat Haanstra een domme fout: nadat hij in een kroeg een paar glazen rum op heeft, vertelt hij de waard van zijn plannen. Op dat moment kan hij niet vermoeden dat de waard contacten heeft met de piratenleider Gonzales Diaz.

Eenmaal op Paaseiland wordt Haanstra ontvoerd door de piraten. Het lukt Erik en Bob om 'oom' Herman (zoals ze Haanstra noemen) te bevrijden. De piraten laten het er niet bij zitten, maar zetten de achtervolging in. Toch weten Haanstra, Erik en Bob uit handen van hun achtervolgers te blijven.

Als ze terugkeren naar de Ophirus zien ze dat hun schip is gekaapt. Ook nu zijn ze de piraten weer te slim af. Bob slaat een kaper tegen de vlakte, waarna hij zijn zus Jessica bevrijdt. Met een list weten ze vervolgens de kapers te misleiden, zodat ze met hun eigen schip weg kunnen varen. De kapers hebben het nakijken.

Na al deze avonturen kunnen ze zich bezig gaan houden met het zoeken naar het goud van de inca's. Dat hen dit ook lukt, zal niemand echt verrassen.

Aangeschoten haai
De vaste lezers van de series van Wiersema zullen veel herkenbaars aantreffen: actie en spanning, regelmatig een stukje informatie (bijvoorbeeld over de sluizen in het Panamakanaal, over Paaseiland enz.), maar ook de nodige toevalligheden. Zo vond ik het ontdekken van het wrak met de incaschat ronduit zwak: een door een gaspatroon aangeschoten haai ramt een koraalrots. Doordat het koraal afbrokkelt, wordt het metaal van een kanon van het gezochte wrak zichtbaar.

Als je dit optelt bij de afgeslagen aanvallen van een inktvis (en een aantal haaien) en de constant misschietende piraten, wordt het voor mij te veel van het goede. Zeker gelet op de doelgroep (12+).

De vele jongeren die elke keer weer vol verlangen uitkijken naar een volgend deel, bewijzen dat zij al deze toevalligheden niet als een probleem ervaren. Ook dit deel zullen ze in één adem uitgelezen. Het is een verdienste van Wiersema dat hij veel kinderen met zijn twee series aan het lezen heeft gekregen en al zo lang aan zich weet te binden.

Net als in zijn vorige boeken kondigt Wiersema ook nu op de laatste bladzijde het volgende boek in deze serie al weer aan. In Midden-Amerika is een oude tempel gevonden die Egyptische hiërogliefen lijkt te bevatten. De fans kunnen alvast weer gaan sparen.