Boekrecensie |
Titel: Achter een gesloten deur Auteur: C. M. de Putter-Dekker Uitgeverij: De Banier Utrecht, 2001 ISBN 90 336 2726 4 Pagina's: 84 Prijs: 13,95
Titel: De verscheurde kinderbijbel van Chi-Pin
Titel: Tranen op de gifberg
Titel: Rakkie vindt het goudland
Titel: De terreur van de witte maskers
Titel: Vechten tegen water en ijs
|
Recensie door M. H. Karels-Meeuse - 3 oktober 2001
Kinderboekenschrijvers brengen andere culturen en volken dichterbij
Taslina zoekt batterijen op een vuilnisbeltAvonturen en gebeurtenissen moeten telkens weer anders verpakt worden. Het is interessant om ook eens over de grenzen te kijken en zo andere culturen en volken voor kinderen dichterbij te brengen. Onderstaande auteurs zijn daar goed in geslaagd. Deze boekjes van uitgeverij De Banier in Utrecht zien er met hun warme tinten stuk voor stuk aantrekkelijk uit en zijn bestemd voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar. C. M. de Putter-Dekker neemt haar lezers in Achter een gesloten deur mee naar China, waar het wel even wennen is aan de namen. Soefong, een meisje van tien jaar, is de hoofdpersoon. Vader Waihong Chang heeft een goedlopend restaurant in Sjanghai. De kok heet Cheng en Chungwang is de bediende. Mama Miao en broertje Chi-Pin van drie jaar doen ook volop mee. Algauw zijn we aan het Chinees gewend en we leren af en toe Chinese woorden, zoals Ni zao (goede morgen) en Zaijian (tot ziens). Bij het vriendinnetje van Soefong worden thuis in het geheim samenkomsten van christenen gehouden. Soefong gaat er graag naar toe, maar ze mag er niet over praten. Wat een verrassing als ze kok Cheng een christelijk lied hoort zingen! Soefong kan het niet laten om haar geheim tegen hem te vertellen en allerlei vragen te stellen over het Kind dat in Bethlehem werd geboren. Cheng schrijft een stuk voor haar uit de Bijbel over en ook Soefongs ouders krijgen belangstelling. De grootste verrassing komt als Soefong jarig is... In deel twee De verscheurde kinderbijbel van Chi-Pin is het broertje van Soefong de hoofdpersoon. Chi-Pin is inmiddels zes jaar geworden. Alle kinderen op school mogen om de beurt iets moois meenemen om aan de klas te laten zien. Zonder na te denken neemt hij zijn mooie kinderbijbel mee. Wat valt dat tegen! De juf verscheurt de mooie platenbijbel voor zijn ogen en dezelfde middag nog komt er huiszoeking bij Chi-Pin thuis. Gelukkig wordt de familie bijtijds gewaarschuwd en de politie krijgt zelfs een heerlijke maaltijd aangeboden. Een aardige vondst, die met humor beschreven wordt. Maar wat is er met de juf aan de hand? Als Soefong en Chi-Pin haar in het park tegenkomen, huilt ze om de verscheurde Bijbel. Treffend wordt beschreven dat de juf eigenlijk hetzelfde verdriet heeft als Chi-Pin. Beide boekjes geven een levendig beeld van de moeilijke situatie waarin christenen met hun gezinnen in China verkeren. Op een ongedwongen wijze maken we kennis met Chinese gewoonten, gebruiken en... beleefdheidsvormen.
Koolstaafjes In het volgende boekje reizen we naar Egypte. R. Hoogerwerf-Holleman vertelt in Rakkie vindt het Goudland over een jongetje dat met zijn ouders bij een vuilnisbelt woont. Rakkie helpt zijn vader met het sorteren van vuilnis. Ze hebben het thuis niet breed. Zijn vriend Luko vertelt iets spannends: hij heeft een oude kaart gevonden en wil met zijn vriendjes goud gaan zoeken langs de Nijl. Dat lijkt Rakkie ook wel iets, maar hij wil zijn vader niet in de steek laten. Op een dag komt er een vreemde man bij de vuilnisbelt. Hij praat met vader ook over goud. Goud dat in de Bijbel te vinden is. Rakkie moet er veel over nadenken. Thuis praten ze alleen over Allah en Mohammed. Ze lezen in de koran en gaan naar de moskee. Staat dat ook in de Bijbel? Vader doet zo goed zijn best met vuil sorteren dat hij een eigen wagen van de minister krijgt. Nu wordt Rakkie niet langer door de andere jongens geplaagd. Veel belangrijker is dat hij de zendeling weer ontmoet, die hem vertelt over het goud uit de Bijbel. Het Evangelie vindt ingang in Rakkies jonge hart. Hij vindt het goudland!
Ku Klux Klan Dan verschijnen er op een nacht geheimzinnige witte gedaanten met holle ogen op paarden bij het huis van het gezin van papa Joe en mama Mae. De Ku Klux Klan! Dat betekent niet veel goeds. De terreur laait zo hoog op, dat deze familie en ook het doktersgezin ten slotte moeten verhuizen. Maar tegen het vertrouwen op de Heere vooral van mama Mae kunnen zelfs de meest wrede gevoelens niets uitrichten. Aan het einde van het verhaal geeft de schrijfster ter verduidelijking een korte uiteenzetting over de Ku Klux Klan. Een boek dat van het begin tot het eind de spanning erin houdt.
IJsberen
|