Boekrecensie

Titel: Kapers op de kust
Auteur: Gerrit van Heerde

Uitgeverij: Den Hertog
Houten, 2000
ISBN 90 331 1490 9
Pagina's: 139
Prijs: ƒ 16,50

Recensie door J. Mijnders - 17 januari 2001

Peter en Willem in slavernij

Het 40 jaar oude kinderboek ”Slavenjacht in de Sahara” van Gerrit van Heerde is opnieuw uitgegeven. Het boek heet nu ”Kapers op de kust”. De ingrediënten zijn ongewijzigd: een Nederlands schip, kapers, slavernij en een barre tocht door de woestijn.

„Als ik mijn ogen dichtdoe, zie ik nog ons prachtige schip, de trotse 'Paladijn' voor me.” Zo begint de veertienjarige kajuitsjongen Peter Pieterszoon zijn verslag.

Het schip is op weg naar Nederland, maar wordt overvallen door Barbarijse zeerovers (piraten die opereerden vanuit Noord-Afrika). Peter en scheepstimmerman Willem Vertier zijn de enigen die ontsnappen en de kust van Afrika bereiken.

Daar zijn ze allerminst veilig. Ze bereiken na een tocht door de woestijn een haven, maar vinden geen Europees schip. Ook stuitten ze op een slavenkamp, waar het hun lukt Hein Stouthamer te bevrijden, die drie maanden geleden door de Barbarijnen gevangen was genomen.

Vlucht
Gedrieën trekken ze verder door de woestijn. De uitputting nabij worden ze gevonden door een kleine bedoeïenenstam. Saïdna Abu, de leider, beschouwt hen vanaf dat moment als zijn bezit. Zolang ze maar gehoorzamen en allerlei werkjes voor hem doen, hebben ze niets te vrezen. Bij deze bedoeïenen maken ze kennis met het harde leven in de woestijn. Zo krijgen ze een aanval te verduren van Anezu's, een klein bedoeïenenvolk dat leeft van het roven, en maken ze de kracht van een simoom, een zandstorm, mee.

Van de dochter van Saïdna Abu krijgt Peter te horen dat haar vader van plan is hen als slaaf te verkopen. Ze geeft Peter stiekem een papier van sjeik Sébaw, de machtigste man van de woestijn. Er staat onder andere op geschreven dat iedere bedoeïen verplicht is, de bezitter van dit papier te helpen.

Dit 'paspoort' komt hen goed van pas, als ze tijdens hun vlucht in handen van andere bedoeïenen vallen. Uiteindelijk weten ze veilig de haven van Djerba te bereiken, waar ze tot hun vreugde een Italiaans schip aantreffen.

Onderweg naar huis zegt Willem tegen Peter: „We mogen God wel danken, Peter. Wat achter ons ligt, is voorgoed voorbij. Een nieuw leven ligt voor ons.”

Het is begrijpelijk dat Den Hertog voor deze heruitgave heeft gekozen. Het onderwerp zal ook in deze tijd de jeugd aanspreken. Goed dat een verklarende woordenlijst is opgenomen, want de tondeldoos en de klepperman zijn waarschijnlijk voor jongeren van nu begrippen uit een ver verleden. De voorkant van dit boek is schitterend. Het werk van de illustrator, Kees van Scherpenzeel, zal ongetwijfeld bijdragen tot een goede verkoop van dit boek.

'k Heb me alleen na afloop enigszins verbaasd over de titel. ”Kapers op de kust” zal beter klinken, maar de oorspronkelijke titel, ”Slavenjacht in de Sahara”, zegt meer over de inhoud van het verhaal.