Boekrecensie

Titel: Gijzeling op Pampus
Auteur: Bert Wiersema

Uitgeverij: De Vuurbaak
Barneveld, 2000
ISBN 90 5560 203 5
Pagina's: 136
Prijs: ƒ 17,50

Titel: De koning van Boedapest
Auteur: Bert Wiersema

Uitgeverij: De Vuurbaak
Barneveld, 2000
ISBN 90 5560 200 0
Pagina's: 158
Prijs: ƒ 23,75

Recensie door J. Mijnders - 4 oktober 2000

Gijzelingsactie op Pampus

De populariteit van Bert Wiersema onder de jeugd is groot. Tijdens de laatstgehouden CLK-beurs in Barneveld stonden velen met een van zijn twee nieuwe boeken in de rij voor een handtekening. ”Gijzeling op Pampus” is het twaalfde deel in de Chris en Jorieke-serie. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af op Pampus, het fort dat op een zandbank voor de haven van Amsterdam ligt.

Willem van den Heuvel heeft langgeleden op Pampus een enorme goudschat verstopt. Hij is in die tijd in de gevangenis beland en wordt daar na dertig jaar opgezocht door de zoon van een oud-bendelid. Deze zoon, Martinus Brandenburg, gijzelt op Pampus een groepje toeristen. Chris, Jorieke en hun vader zijn op dat moment op het eiland. Vader zit ook bij de groep gijzelaars, maar de tweeling en de gids weten net aan dit gevaar te ontkomen. De eis aan de politie is duidelijk: Willem van den Heuvel moet op de afgesproken tijd met een helikopter naar Pampus worden gebracht. Dan zal er met de gijzelaars niets gebeuren. Dat Chris en Jorieke bij de spannende ontknoping een rol spelen, kan iedereen van dit tweetal verwachten.

De tweede serie van Wiersema, logboek Lammers, is uitgebreid met een vijfde deel: ”De koning van Boedapest”. Professor Lammers krijgt de uitnodiging naar Boedapest te komen om onderzoek te doen naar een aantal teruggevonden brieven van Luther. In Boedapest verdwijnen achtereenvolgens zijn vrouw, zijn dochter en zijn twee zoons op mysterieuze wijze. Dan wordt professor Lammers gebeld door een man die zich de koning van Boedapest noemt. Deze 'koning' zegt de gezinsleden van de professor vrij te laten als hij de gouden keizerskroon uit de schatkamers van de Matthiaskerk in zijn bezit heeft.

Professor Lammers moet dit origineel verwisselen voor een namaakexemplaar. De gebeurtenissen volgen elkaar dan snel op. Bob, een van de zoons van de professor, weet zich te bevrijden en bereikt (na een angstig avontuur in een metrotunnel) zijn vader. Dan wordt het ook duidelijk dat professor Hegy, een Hongaarse collega van Lammers, een dubbelrol speelt. Hij onderzoekt samen met Lammers de brieven van Luther, maar wordt tegelijkertijd door de koning van Boedapest gedwongen mee te werken in diens bende.

Professor Lammers kan uiteindelijk niets anders doen dan instemmen met de eis van de bandieten. Hij verwisselt de echte keizerskroon voor een replica. Wanneer hij het origineel aan de koning van Boedapest geeft, weigert die echter de vrouw van de professor vrij te laten. Er volgt nog een enorme klopjacht voordat de professor zijn vrouw weer veilig in de armen kan sluiten.

Veel actie
De boeken van Wiersema behoeven waarschijnlijk geen verdere aanbeveling. De fans van beide series zullen ook nu niet teleurgesteld zijn. Spanning, veel actie en een heldenrol voor de hoofdpersonen zijn ook nu weer de ingrediënten.

Dat deze kenmerken kunnen worden aangevuld met ”het is soms wel erg toevallig” en ”op taalgebied verdient het niet altijd de schoonheidsprijs”, zijn minpuntjes waar de jeugd niet mee zal zitten. Een avonturenreeks zonder de vele toevalligheden is tenslotte ook moeilijk voor te stellen.

Dat de fantasie van de schrijver nog niet is uitgeput, blijkt op de laatste bladzijde van ”De koning van Boedapest”. Het volgende deel wordt daar al weer aangekondigd: er schijnt een schat te liggen op Paaseiland in de Stille Zuidzee.

Het is maar dat de lezers het weten.