Boekrecensie |
Titel: Verkeerd begrepen, door Florence Montgomery Bewerkt door M. H. Karels-Meeuse Uitgeverij: De Ramshoorn Goes, 2000 ISBN 90 76466 07 6 Pagina's: 108 Prijs: 22,50
Titel: Mary Jones en haar Bijbel
|
Recensie door G. W. van Leeuwen-van Haaften - 29 maart 2000
Het speelgoed gaat naar MilesOpvoeders moeten altijd proberen zich te verplaatsen in de leefwereld van hun kinderen. Dat is best moeilijk. In Verkeerd begrepen gaat het over een kind dat schijnbaar luchthartig door het leven gaat maar toch zijn verdriet kent. M. H. Karels-Meeuse bewerkte het ontroerende verhaal van de Engelse schrijfster Florence Montgomery. We maken kennis met twee moederloze broertjes: de sterke, levenslustige Humphrey en de zwakke Miles. Vader lijkt meer van Miles te houden. Hij denkt dat Humphrey geen verdriet heeft over het gemis van zijn moeder. Maar dat heeft hij verkeerd begrepen. Als lezer weet je dat Humphrey wel zeker zijn verdriet kent. De titel loopt als een rode draad door het boek. Toch beleeft Humphrey allerlei leuke dingen. Veel voorvallen zijn grappig beschreven. Maar als Humphrey iets in zijn hoofd heeft, moet het ook gebeuren. Zo wil hij een keer op een tak boven het water zitten. Oom Charlie bracht hem op dat idee. Aan vader moet hij beloven dit nooit te doen en Miles durft het eigenlijk niet. Maar Humphrey doet het toch... De ontknoping van het verhaal zal men niet gauw vergeten.
Testament Het waardevolle boek laat zich lezen als een roman. Ook is het geschikt voor gebruik in opvoedingssituaties, met name als voorleesboek. Het verhaal werd reeds eerder in het tijdschrift De Gezinsgids gepubliceerd. Voor de sfeervolle illustraties zorgde Rino Visser.
Mary Jones Zes jaar lang spaart Mary en als ze zestien jaar is, heeft ze voldoende geld. Bij dominee Charles in Bala wil ze een Bijbel kopen. In de lente van 1800 loopt ze op blote voeten de afstand van 25 mijl! Dan volgt er een teleurstelling. Maar Charles is zo onder de indruk van Mary's liefde voor het Woord van God dat hij haar toch een exemplaar geeft. Charles vindt het zo erg dat bijbels in de taal van Wales zo schaars zijn, dat hij niet rust voordat hij een groep mensen bij elkaar heeft die zich wil inzetten voor het drukken van bijbels in het Welsh. In 1804 wordt de British and Foreign Bible Society opgericht. Mary spaart voortaan met haar gezin voor deze stichting. Op tachtigjarige leeftijd sterft ze. Haar kostbare Bijbel is nog steeds in het bezit van het genootschap. Het boekje is een vertaling van de originele Engelse uitgave. Wie de schrijfster M. E. R. is, weten we niet. Elk hoofdstuk begint met een spreuk of tekst. Verder zijn in het boekje mooie Victoriaanse prenten en gravures opgenomen.
|