Boekrecensie |
Titel: Een vreemde ontmoeting op de Noordzee Auteur: Marinus Smit Uitgeverij: De Banier Utrecht, 1999 ISBN 90 336 2650 0 Pagina's: 106 Prijs: 13,90
Titel: Dappere Lydia
Titel: Je bent niet alleen
|
Recensie door J. Mijnders - 12 januari 2000
Vreemde ontmoetingen op zeeVriendschap, een waar gebeurd verhaal uit de jaren dertig en een oogziekte zijn thema's in nieuw verschenen kinderboeken in het bekende 'jasje' van De Banier. Marinus Smit schreef Een vreemde ontmoeting op de Noordzee, bestemd voor jongens en meisjes van 10 jaar en ouder. Chiel, Rob en Herman, vrienden van een jaar of achttien, zijn regelmatig op het water te vinden. Door het vreemde gedrag van Herman krijgen de beide andere jongens argwaan. Waarom negeert Herman hen, welke vreemde ontmoetingen vinden er op zee plaats, waarom vertelt Herman niet dat hij is ontslagen op zijn werk...? Allemaal vragen waar Chiel en Rob, samen met Corine, de zus van Rob, en haar vriendin Hanneke een antwoord op willen vinden. Steeds meer rijst het vermoeden dat Herman betrokken is bij een criminele organisatie die drugs smokkelt. Van de politie krijgen de vier toestemming om Herman te zoeken en te bewegen om zich vrijwillig bij de politie te melden. Zo kan hij in aanmerking komen voor strafvermindering. Om dit te bereiken, moeten de vier de nodige spannende momenten meemaken. Het is de auteur goed gelukt om duidelijk te maken dat vriendschap van enorm veel waarde is. Jammer vind ik dat met name de dialogen voor de doelgroep regelmatig te ouwelijk zijn. Dit komt mogelijk door de leeftijd van de hoofdpersonen. Hoewel... of veel achttienjarigen opmerkingen maken als goeie zondag gehad en de dominee heeft klare taal gesproken waag ik te betwijfelen.
Perendief Anneke en haar tweelingbroertjes Bart en Gijs helpen haar gelukkig waar mogelijk: ze verkopen sinaasappels voor haar in het dorp en ze zorgen dat de echte perendief ontmaskerd wordt, zodat Lydia niet meer als de schuldige wordt nagewezen. Ondanks al die hulp wordt de dreiging van de huurbaas steeds groter. Ook al eten ze uiteindelijk droog brood, toch komt er een moment dat de huur niet meer kan worden betaald. De huurbaas gebiedt hen om binnen een maand het huisje te verlaten. Dan neemt Lydia een moedig besluit... Door dit boekje maakt de doelgroep (10 jaar en ouder) kennis met de moeilijke levensomstandigheden van een arm leeftijdgenootje, dat leefde in de crisisjaren.
Blindheid Het thema van dit boek (blindheid) is mooi uitgewerkt. Het is ontroerend om te lezen hoe Annebrien zich met hulp aanpast aan de steeds verergerende handicap. Het is alleen jammer dat het taalgebruik niet altijd aansluit bij dat van 6- tot 10-jarigen: zijn hart huilt, visuele handicap, onverdienstelijk, visiting teacher... Ook vraag ik mij af of het voor de doelgroep interessant is om al de ouderlijke gedachten rond Annebrien te lezen (onder meer de zorgen van moeder). Kinderen beleven het verhaal meer mee, als wordt geschreven vanuit een leeftijdgenoot.
|