Boekrecensie

Titel: Herwig Tuinplanten-encyclopedie
Auteur: Rob Herwig

Uitgeverij: Kosmos-Z&K
Utrecht/Antwerpen, 1998
ISBN 90 215 3303 0
Pagina's: 336
Prijs: ƒ 99,-

Recensie door Jeannette Donkersteeg - 21 april 1999

'Zorgenkindjes' komen in Herwigs encyclopedie niet voor

Standaardwerk voor tuinliefhebbers

„Al tientallen jaren is de ”Herwig Tuinplanten-encyclopedie” hét standaardwerk voor elke tuinliefhebber”, beweert uitgever Kosmos, die dit boek in een „volledig herziene en uitgebreide uitgave” op de markt brengt. De nieuwe versie blijkt inderdaad een aanwinst te zijn voor iedereen die groene vingers heeft of hoopt te krijgen.

Het omslag meldt dat de samensteller, Rob Herwig, inmiddels de meestgelezen schrijver van boeken over tuinieren en kamerplanten ter wereld is. In meer dan twintig talen werden ruim zestig titels van hem gepubliceerd. De oplage van zijn boeken overschrijdt maar liefst de 9 miljoen.

De jongste versie van de Tuinplanten-encyclopedie (Herwigs prominentste werk) is een rijkgeïllustreerde pil. Liefhebbers die het boek aanschaffen, krijgen waar voor de bijna 100 gulden die ze neertellen. In het eerste gedeelte komen alle facetten van het tuinieren aan bod. Het gaat daarbij vooral om praktische tips voor de vormgeving: het ontwerpen en aanleggen. Het tweede en grootste gedeelte van het boek behandelt uitvoerig het tuinplantenassortiment.

21e eeuw
In zijn woord vooraf vertelt Rob Herwig dat de geschiedenis van deze encyclopedie al in 1937 begon, toen zijn vader een 788 pagina's tellend standaardwerk deed verschijnen. Daarin kon je overigens ook kamerplanten, groenten en paddestoelen vinden. Verschillende herdrukken volgden. In 1967 splitste zoon Rob het boek in twee delen, zodat er aparte werken over kamerplanten en tuinplanten ontstonden. Omdat er steeds meer tuinplanten verkrijgbaar zijn, is de huidige druk met 13 procent uitgebreid en „helemaal klaar voor de 21e eeuw”, aldus Herwig jr.

Dit wil niet zeggen dat álle in Nederland en België verkrijgbare tuinplanten in dit boek vertegenwoordigd zijn. Dat is bijna onmogelijk, aangezien het complete assortiment meer dan 45.000 planten telt. Herwig maakte „op grond van praktische toepasbaarheid en eigen ervaring” een selectie. De vele 'zorgenkindjes', die het in de gemiddelde tuin niet lang maken, bespreekt hij niet. Die worden soms in een impuls aangeschaft en zijn eerder bij verzamelaars op hun plaats, vindt de auteur.

Snoeien
Voordat Herwig op de aanleg van een tuin ingaat, geeft hij antwoord op de vraag waar onze tuinen vandaan komen. Buitenlandse tuinen brengt hij daarbij ook ter sprake. De stap-voor-stap-beschrijving van ontwerp en aanleg zal mensen die van plan zijn zelf een tuin aan te leggen, goed van pas komen. Letterlijk alle aspecten passeren de revue: vorm en ligging, bodemkwaliteit, afscheidingen, pergola's, paden, planten, vijvers enz. Ook over het knippen van hagen, snoeien van rozen en het aanbinden van klimplanten kun je uit deze encyclopedie veel leren.

In het tweede gedeelte staan duizenden planten onder hun Latijnse en onder hun Nederlandse naam. Eigenschappen, verzorging en vermeerdering worden kort vermeld. Een rijtje symbolen geeft aan of het een een- of meerjarige plant betreft; of je hem als rotsplant, oeverplant, bodembedekker of klimplant etc. kunt gebruiken; of hij veel licht en vocht nodig heeft en of hij winterhard is. Je leest er ook in af wat de belangrijkste sierwaarde van de plant is (bloemen, vruchten, bladeren enz.) en wat de bereikbare hoogte en breedte is. De betekenis van deze symbolen wordt overzichtelijk verklaard op het omslag en op een afzonderlijke, geplastificeerde boekenlegger.

Vorm en inhoud maken deze zorgvuldig samengestelde encyclopedie tot een ideaal boek voor zowel beginners als ervaren tuiniers.