Boekrecensie

Titel: Scheepsgerechten
Auteur: Dorine de Vos
Uitgeverij: Fresco Press
Amstelveen, 1998
ISBN 90 5513 340 X
Pagina's: 96
Prijs: ƒ 29,90

Recensie door Marianne Witvliet - 13 januari 1999

Scheepsgerechten

Opvallend origineel is zowel de formule als de lay-out van het boekje ”Scheepsgerechten”, dat geschreven, getekend en vormgegeven werd door Dorine de Vos. Zij verzamelde meer dan veertig recepten voor in de kombuis, van chef-koks die bivakkeren aan het water en in restaurants werken met meeslepende namen als ”De hoop op d'Swarte Walvis”, ”Kaatje bij de Sluis” of ”Kolkzicht”. Aan boord kook je op niet meer dan twee pitten, vliegt een kookboek bij storm de kajuit door en moet het eten snel klaar zijn.

”Scheepsgerechten” is bij wijze van spreken bestand tegen windkracht 9 dankzij een kartonnen kaft en ijzersterke ringband, kan opgehangen worden aan een forse spijker en de gerechten (waarvoor je aan wal bootschappen doet in plaats van boodschappen) zijn gemakkelijk te bereiden. Het ligt voor de hand dat vis een streepje voor heeft in dit humoristische en kleurrijke kookboek. Haringtartaar, stamppot aardappelpuree met kabeljauw, schelvis met room en zuurkool, Zwolse mosterdsoep met snoekbaars. Uiteraard hoef je geen zeilbrevet te halen om het aan wal eens allemaal uit te proberen.