Titel: Groenten. Heerlijke en eenvoudige recepten
Auteur: Christel Rosenfield
Uitgeverij: Terra/Lannoo
Warnsveld/Tiel, 1998
ISBN 90 6255 791 0
Pagina's: 239
Prijs: ƒ 79,00

Recensie op 4 september 1998

Groentefoto's,
groenterecepten

Fotografe Christel Rosenfeld verzorgt al jaren een keukenkalender, die inmiddels breed bekendheid geniet vanwege de artistieke foto's van allerlei bekende en onbekende groenten. Kunstzinnige foto's komt de lezer ook tegen in haar nieuwe boek “Groenten. Heerlijke en eenvoudige recepten”.

Het zijn tevens de foto's die het boek kostbaar maken. Bijna tachtig gulden telt de liefhebber ervoor neer als hij de bundel kleurenprenten in zijn bezit wil hebben. De foto's blinken uit door hun compositie en details. Behalve foto's van groenten (die de fotografe voornamelijk zelf kweekt) bevat de stevig gebonden uitgave veel eenvoudige recepten van groentegerechten.

Bloemkoolovenschotel
Ingrediënten: 1 bloemkool; 2,5 dl room; 1 citroen; 4 eierdooiers; ¾ kop Gruyère, geraspt; boter; zout en peper.

Bereidingswijze: De bloemkool in kleine roosjes verdelen, beetgaar koken in water met citroen en afgieten. Een ovenschaal beboteren, de roosjes erin leggen, de eierdooiers kloppen met room, kaas toevoegen, op smaak brengen met zout en peper en in de ovenschaal gieten. In een oven van 200 graden Celsius bakken tot de eierroom stolt en de schotel goudgeel wordt.

Tuinbonen met boter
Ingrediënten: 2,5 kg jonge tuinbonen; 2,5 dl kippenbouillon; 4 el boter; 1 takje bonenkruid; 2 el bladpeterselie, gehakt; zout en peper.
Bereidingswijze: De peulen doppen en de bonen vijf minuten blancheren in gezouten water. Het binnenste als een amandel uit het harde velletje drukken. De kippenbouillon in een ondiepe pan aan de kook brengen en zouten. De bonen, 1 el boter en het bonenkruid toevoegen. Zonder deksel op hoog vuur vijf minuten inkoken. De bonen moeten gaar zijn als er nog maar 2 el vocht in de pan zitten. Het bonenkruid verwijderen. De rest van de boter met de peterselie toevoegen, op hoog vuur koken en roeren, zodat het vocht en de boter een romige saus vormen. Zouten en peperen. Direct opdienen – met brood, als voorgerecht of bij gebraden vlees.

Puree van bonen
Ingrediënten: 500 g verse witte bonen; 500 sperziebonen; 1 hand bleekselderijblad; 2 el boter; zout en peper.
Bereidingswijze: De witte bonen en het selderijblad opzetten met koud water, zouten en op matig vuur 20 tot 30 minuten koken, tot ze zacht zijn. Nu 1 l gezouten water aan de kook brengen en de schoongemaakte sperziebonen in 15 tot 20 minuten gaar koken. Beide soorten bonen afgieten, het water van de witte bonen bewaren. De nog warme bonen en selderij pureren, boter toevoegen en de puree zo nodig met bonenvocht verdunnen. Zouten en peperen. Erg lekker bij gegrild vlees.