Boekrecensie

Titel: Living-kookboek
Uitgeverij: VNU Tijdschriften
Hoofddorp, 1999
ISBN 90 5428 6660
Pagina's: 255
Prijs: ƒ 49,90

Recensie door Christine Brandenburg - 8 maart 2000

Recepten zonder vlees of vis

Er verschijnen de laatste tijd nogal wat tijdschriften die zich niet meer op één onderwerp zoals mode of koken richten. Een complete lifestyle wordt pasklaar aangeboden. Het tijdschrift Living (met als ondertitel: Over de leuke dingen van het leven) richt zich op moderne mensen die graag dineren in de nieuwste restaurantjes, 's zomers door de Provence reizen of 's winters in Noord-Lapland skiën.

„Mensen die van elke dag iets willen maken”, zo vermeldt de inleiding van het onlangs verschenen Living-kookboek. In dit geval is „onlangs” een ruim begrip, want reeds in 1996 kon men in Londen genieten van de recepten uit dit boek, verschenen onder de naam ”The New Cranks Recipe Book”. Geheel volgens de huidige trend van licht en eenvoudig koken bevat dit kookboek recepten zonder vlees of vis. Niet speciaal om vegetarisch te eten, maar omdat er alleen met groenten al zo lekker te koken valt.

Onder het motto ”Het leven is lente” biedt Living een kookboek met quasi-nonchalante zwartwitfoto's. Snelle sfeerschetsen van groepjes vrienden aan tafel, op een haast voyeuristische manier betrapt door de fotograaf via een raam. Verder is het boek gelardeerd met blanco pagina's waarop niets anders staat dan in diverse lettertypes enkele New-Age-kreten zoals: „Betrokken, eten, licht, harmonie, thuis, vrij, koesteren.”

Wereldkeuken
Al deze extra's leiden wat af van de ware inhoud van het boek: eenvoudige recepten, met verse groenten van het seizoen bereid in combinatie met een vleugje wereldkeuken. De bijbehorende schitterende kleurenfoto's vormen een mooi contrast met de eerdergenoemde zwartwitfoto's en geven het kookboek het aanzien van een glossy magazine.

De belangrijkste kooktrends uit de hele wereld vind men terug in noedelrecepten, Caraïbische soep, Boston baked beans en risotto. Ook meer alledaagse recepten krijgen een avontuurlijk tintje. Zoals de gemengde bonensalade met koreandersaus, en de chocoladecake met viooltjes-crème fraîche. Bijna alle recepten zijn voor zes tot acht personen geschreven, en dus geschikt voor grote, culinair avontuurlijk ingestelde gezinnen, of voor een diner met vrienden, gezeten aan een oude houten tafel, in de late avondzon bij het droomvakantiehuis in de Provence.