Boekrecensie

Titel: Beproefde recepten uit de kloosterkeuken
Auteur: broeder Victor-Antoine d'Avila-Latourette

Uitgeverij: Het Spectrum
Utrecht, 1999
ISBN 90 274 6643 2
Pagina's: 167
Prijs: ƒ 29,90

Recensie door Christine Brandenburg - 8 maart 2000

Kluizenaarssoep en
kloostervolkorenbrood

In het klooster ”Our Lady of the Resurrection” in de buurt van New York leeft men volgens de regel van Sint-Benedictus. Hier woont en werkt een monnik met de prachtige naam broeder Victor-Antoine d'Avila-Latourette. Behalve als kok is hij ook werkzaam in de kloostertuin, waar hij voedsel verbouwt dat verkocht wordt op de plaatselijke markt. Zo draagt hij zijn steentje bij om het klooster te onderhouden.

Al meer dan twintig jaar schrijft broeder Victor kookboeken, die in Amerika zeer populair zijn. Aangezien tegenwoordig de trends weer teruggrijpen op eerlijke, verse ingrediënten en een no-nonsensebereiding, is een herziene uitgave van ”Beproefde recepten uit de kloosterkeuken” wel op haar plaats. Want de kloosterkookkunst is geliefd door haar nadruk op eenvoud, gezonde soberheid, goede smaak en de seizoensritmen van de gebruikte ingrediënten.

Groenten spelen in de dagelijkse kloosterkost een belangrijke rol, want door de eeuwen heen was de voeding in kloosters overwegend vegetarisch. Toch stond er wel regelmatig vis op het menu, die de kloosterlingen zelf vingen in de –toen nog schone– omringende wateren. Ook dit kookboek bevat naast voornamelijk groentegerechten ook enkele recepten met vis en zuivelproducten.

Houtsnede
Het boek is volgens de seizoenen ingedeeld, en bevat dus vier hoofdstukken die elk de rubrieken soepen, hoofdgerechten, salades en nagerechten bevatten. De receptuur is inderdaad eenvoudig, zonder onnodig veel ingrediënten. Ook de bereiding wordt in enkele stappen uitgelegd. Onder aan elke bladzijde staat een spreuk, vergezeld van een soort middeleeuwse houtsnede. Deze spreuken zijn nogal willekeurig gekozen en geven het kookboek het aanzien van een succesagenda. Ook hebben de meeste gezegdes geen verband met koken of voedsel. Uitspraken van Aristoteles, W. H. Auden, en Martin Luther King jr. staan tussen regels van Sint Benedictus en Spreuken uit de Bijbel.

Zonder deze toevoegingen zou dit boek een gewoon, modern kookboek zijn, met leuke recepten zoals pompoen gevuld met cottage cheese en Romeinse gnocchi. Want ongetwijfeld zal er niet in ieder klooster tonijnmousse en pudding délice geserveerd worden. Maar gelukkig spreekt er ook veel eenvoud uit benamingen zoals kluizenaarssoep, Sint Maria van Egypte-tuinbonen en kloostervolkorenbrood. En zo heeft broeder Victor trends, traditie en Amerikaanse commercie in dit kloosterkookboek op meesterlijke wijze weten te combineren.