Boekrecensie |
Titel: Voorbij de hoofdstroom. Over de wetenschappelijke ankerpunten van een psychiatrische loopbaan Auteur: dr. H. M. van Praag Uitgeverij: Balans Amsterdam, 1998 ISBN 90 5018409X Pagina's: 319 Prijs: 55,00
|
Recensie door drs. P. J. Verhagen - 15 september 1999
Drie zingevers bepalen loopbaan van dr. Van Praag
De gedrevenheid van een psychiaterProf. dr. Herman van Praag (1929), tot 1997 hoogleraar in de psychiatrie te Maastricht, deed een bundeling van wetenschappelijke artikelen verschijnen. Hij voorzag deze van inleidingen waarin hij de artikelen ter nadere verklaring in het bredere kader van wetenschappelijke discussies plaatst. Het slothoofdstuk is zijn afscheidscollege uit 1997. Verrassend en intrigerend geeft Van Praag daar inzicht in wat voor hem de zin uitmaakt(e) van zijn psychiatrische loopbaan en leven. Van Praag en zijn medewerkers hebben meer dan vijfhonderd artikelen gepubliceerd, zo laat de achterzijde van Voorbij de hoofdstroom weten. Het boek bevat vijftien van zijn artikelen, verdeeld over zes secties. De eerste vijf delen gaan over evenzovele hoofdthema's in het denken en werk van Van Praag: diagnostiek en classificatie in de psychiatrie (met name van schizofrenie en depressie), de plaats van de biologische psychiatrie en de behandeling met psychofarmaca in de psychiatrie, de biologie van depressies. Het zesde deel gaat zoals gezegd over de zingevers.
Standplaatsen In 1976 had Van Praag hoogleraar in Jeruzalem kunnen worden. Maar na een jaar als gasthoogleraar moest hij ervan afzien, de meest emotioneel beladen beslissing van zijn leven (blz. 272). Zo werd het Utrecht. Van 1992 tot 1997 was het Maastricht. Inmiddels is Van Praag dus emeritus, hetgeen in het geheel niet betekent dat hij zijn actieve loopbaan beëindigd heeft. Hij blijft publiceren, heeft allerlei projecten in gedachten, die er gezien zijn inzet en gedrevenheid ook zullen komen. Zo is hij zich gaan interesseren voor bijbelse en nabijbelse figuren en heeft zich verdiept in hun psychologische en eventuele psychiatrische karakteristieken. Hij heeft geschreven over Saul, Job en Flavius Josephus. Hij is stellig van plan een internationaal congres rond deze thematiek te organiseren. De voorbereidingen zijn gaande.
Eigen stijl Dat je het aan jezelf te wijten hebt, is iets wat gedreven mensen wel vaker te horen krijgen; ze laten zich er veelal niet door van de wijs brengen. Binnen de context van wetenschap klinkt het ook niet erg wetenschappelijk. Erkenning of niet, Van Praag is wel een van de weinige Nederlandse psychiaters (zo niet de enige) wier werk besproken wordt in hét wijdverbreide Amerikaanse handboek van de psychiatrie van dit moment. Ik zou trouwens niet weten wie daar verder nog voor in aanmerking zou kunnen komen. Maar zo belangrijk zal het ook wel weer niet zijn?
Grondslagen Het uitgangspunt is dat gedrag wat we doen en beleven een functionerend brein veronderstelt. Alle menselijke gedragingen, normaal of abnormaal, veronderstellen de werking van een buitengewoon complex systeem van structuren en circuits in het centrale zenuwstelsel. Er is geen vacuüm tussen gedrag enerzijds en hersenen anderzijds. Vraag: krijgen we dan geen psychiatrie zonder ziel? Geenszins! luidt de krachtige repliek van Van Praag. Met dat uitgangspunt ontwikkelde hij een eigen model en onderzoeksprogramma.
Ziekte-eenheden Moderne antidepressiva werken bij angst en bij depressie. Kennelijk lopen er 'zaken' dwars door die zogenaamde ziekte-eenheden heen en kennelijk grijpen psychofarmaca aan op die 'zaken'. Van Praag spreekt van psychologische domeinen. Daarmee bedoelt hij het domein van de informatieverwerking, stemmings-, angst- en agressieregulatie. In die regulatie zijn onder meer allerlei stoffen in het brein, waarvan serotonine een van de bekendste is, van groot belang. Het serotoninecircuit blijkt een onmiskenbare rol te spelen in de angst- en agressieregulatie. Op die manier ontwikkelde hij het concept van de angst-/agressiegeïnduceerde depressie (1996, deel 5). Angst- en/of agressieregulatiestoornissen zijn echter niet specifiek voor depressies, maar komen evenzeer bij andere psychiatrische ziektebeelden voor. Zo zijn er ook andere systemen, zoals dat van de zogenaamde stresshormonen, die hun rol spelen. Daarmee is meteen gezegd dat stress van invloed is op het ontstaan of voortduren van psychiatrische ziekten, want die verschillende systemen opereren natuurlijk niet los van elkaar. Dus ik formuleer het natuurlijk allemaal erg kort gaan pillen en praten samen: een medicament bijvoorbeeld voor de gestoorde serotoninehuishouding én psychologische interventies gericht op bijvoorbeeld het hanteren van stress. Aan het wetenschappelijk nut van deze benadering twijfelt bij mijn weten niemand meer. Van Praag richt zich niet op ziekte-eenheden, maar op bestanddelen waaruit ze zijn opgebouwd. Het denken in ziekte-eenheden dient door de hoofdstroom verlaten te worden. Het is niet meer dan een cognitieve dwangbuis (blz. 15).
Jeruzalem Van Praag verklaart de titel van zijn boek nauwelijks nader. Hij hoopt dat hij zich aan gene zijde van de hoofdstroom heeft bewogen (blz. 275). Mij dunkt dat wij de titel bijbels gezien joods-christelijk kunnen verstaan. Aan gene zijde van de hoofdstroom ligt het toekomstperspectief, de hoop, de belofte. Aan gene zijde van de Jordaan ligt het beloofde land.
|