Boekrecensie |
Titel: Mijn jaar vrij. Hervonden leven na een beroerte Auteur: Robert McCrum Uitgeverij: Ambo Amsterdam, 1998 ISBN 90 263 1506 6 Pagina's: 240 Prijs: 39,90
|
Recensie door drs. J. M. van Ganswijk - 07 april 1999
Drie dagen na zijn beroerte begint McCrum een dagboek
De ontdekking van een intimiteitIn Mijn jaar vrij beschrijft Robert McCrum een traumatische ervaring, die zijn leven totaal verandert. Daardoor gaat hij zich bezinnen op de vraag wie hij is en op de betekenis van deze cesuur voor zijn leven. Op indringende wijze vertelt hij openhartig over het moment waarop hij getroffen wordt door een beroerte. Hij is dan 42 jaar oud, werkt als hoofdredacteur bij een belangrijke Londense uitgever en leeft een vrij, ongebonden leven. Net 2 maanden getrouwd, wordt hij 's ochtends wakker en ontdekt dat de linkerhelft van zijn lichaam, inclusief zijn gezicht, volledig verlamd en verdoofd is. Deze gewaarwording zal zich in zijn herinnering vastzetten als het moment waarop zijn leven zich splitste in oud en nieuw. Zijn lichaam laat hem in de steek, zijn geest is verward en zijn tijds- en realiteitsbesef is gestoord, zodat het hem bijna een dag kost om telefonisch hulp te zoeken. Opgenomen in het ziekenhuis is hij een gevangene geworden van een ernstige ziekte. Hij wordt geconfronteerd met het ontbreken van een verklaring waarom de beroerte ontstond en de onzekerheid over de mate van zijn herstelmogelijkheden. Dit brengt hem tot zelfreflectie: terugblik op zijn leven en de waarom-vraag. Maar ook raakt hij gefascineerd door de werking van de hersenen. Heel duidelijk beschrijft hij de emoties die horen bij de acute fase van de crisis waarin hij en zijn echtgenote terechtkomen. Beiden zijn vanaf de derde dag na de beroerte een dagboek bij gaan houden. Fragmenten uit deze dagboeken staan in de verschillende hoofdstukken vermeld.
Ziekenhuisritme De sleur van het ziekenhuisritme, de vage opmerkingen van de artsen over de mate van herstel en het zich moeten verplaatsen in een rolstoel (geduwd door anderen) beperken zijn wereld tot een klein, triest terrein. Zijn ziekenhuisbed is het enige plekje waar hij nog een zekere eigen regie heeft: zijn dagboek bijhouden, brieven schrijven, tv kijken. Zijn vrouw Sarah heeft een belangrijke rol in het herstelproces. Net als haar man ervaart zij in de weken na het acute bericht een chaos aan emoties: onzekerheid, angst, boosheid, vrees voor de onbekende toekomst. Om haar man te kunnen helpen moet ze 100 procent optimistisch zijn en tegelijkertijd zich voorbereiden op het ergste. Praktisch als ze is, ontdekt ze dat voorlezen een goed middel is om samen bezig te zijn en haar man af te leiden uit zijn negatieve denkcirkels. De Narnia-verhalen van C. S. Lewis brengen stof tot nadenken en haar stem werkt aangenaam kalmerend.
Steunpunt Na 2,5 maand is hij zover hersteld dat hij ontslagen wordt, nadat er enkele aanpassingen in zijn huis zijn aangebracht. Poliklinisch wordt de revalidatiebehandeling voortgezet. In deze fase wordt hij voortdurend geconfronteerd met het trage verloop van het herstelproces en met de nog aanwezige handicap. Hoe meer hij vooruitgaat, des te frustrerender ervaart hij datgene wat hij nog niet kan. Zijn echtgenote past zich aan en meet zich een aantal noodzakelijk rollen aan, zodat zij slagvaardig kan optreden. Zij is zijn belangrijkste steunpunt. In deze moeilijke periode, waarin haar man afhankelijk van haar is en erg kwetsbaar, ontdekken zij samen een intimiteit waarvoor zij anders jaren nodig gehad zouden hebben. Na een halfjaar bereikt McCrum een innerlijk aanvaarding van zijn situatie en ontstaat er een heroriëntatie op de toekomst. Hij hervat zijn werkzaamheden, maar kan niet meer in zijn oude functie als leidinggevende worden ingezet. Enige tijd later krijgt hij een passende functie aangeboden bij The Observer. Weer laat hij een deel dat hoort bij zijn oude leven achter zich. Met de geboorte van dochter Alice, 1,5 jaar na het ontstaan van de beroerte, is Mijn jaar vrij ten einde.
Zingeving Van harte kan ik dit boek aanbevelen aan mensen die herstellende zijn van een beroerte en aan allen die om de patiënt heen staan.
|