Boekrecensie |
Titel: Tegendraads?! Een andere kijk op homoseksualiteit Auteur: Annelies Barth Uitgeverij: Kok Voorhoeve Kampen, 1998 ISBN 90 297 1544 8 Pagina's: 64 Prijs: 16,50
|
Recensie door ds. J. J. Verhaar - 3 maart 1999
Kiezen voor een leven van onthouding en strijd
Bijbel en homoseksualiteitZo veel literatuur als er over homoseksualiteit vanuit orthodox-christelijk perspectief verschijnt in de Engelssprekende landen, zo weinig verschijnt er in Nederland. Alleen daarom al is het goed dat uitgeverij Kok Voorhoeve het boekje Tegendraads?! Een andere kijk op homoseksualiteit op de markt bracht. Auteur is de journaliste Annelies Barth. De auteur is betrokken bij de in Arnhem gevestigde stichting Onze Weg, een organisatie van christenen die op grond van hun geloof ervoor gekozen hebben niet naar hun homoseksuele gevoelens te leven maar hun weg te gaan in onthouding en hun hoop te vestigen op verandering. Het tegendraads in de titel geeft aan dat de auteur zich er terdege van bewust is dat een opvatting die homoseksuele relaties op grond van de Bijbel afwijst, helemaal tegen de trend van de tijd ingaat, ook tegen de heersende opvattingen in de grote protestantse kerken. De inhoud van het boekje bestaat uit een aantal overwegingen over enkele hoofdstukken uit de Bijbel waarin sprake is van homoseksualiteit. Die hoofdstukken zijn: Genesis 19, Richteren 19, Leviticus 18 en 20, Romeinen 1, 1 Korinthiërs 6 en 1 Timótheüs 1. Het geheel wordt voorafgegaan door twee hoofdstukken over Genesis 2 en 3. De schrijfster neemt als uitgangspunt voor haar visie de verhouding tussen man en vrouw zoals die gesteld wordt in Genesis 2 bij de schepping. Dat is een goede zaak, want de Heere wil ons inderdaad de fundamentele dingen over man- en vrouw-zijn leren vanuit de schepping.
Moderne inzichten De schrijfster laat vanuit dit uitgangspunt zien dat de Bijbel alle vormen van niet-huwelijkse seksuele relaties (inclusief homoseksuele, maar die niet alleen) veroordeelt. In bovengenoemde bijbelhoofdstukken komt het thema homoseksualiteit zeer negatief aan de orde. Moderne bijbeluitleggers, die de homoseksuele praxis graag aanvaard zien, hebben erg hun best gedaan om aan te tonen dat het in deze hoofdstukken helemaal niet gaat om de homoseksualiteit zoals wij die nu kennen. En dat je dus ook geen veroordeling van de hedendaagse homoseksualiteit in de Bijbel zou vinden. De schrijfster van Tegendraads?! bespreekt en weerlegt vele van deze moderne exegetische inzichten.
Waarheid en liefde Betekent een en ander dat de schrijfster vanuit haar goede uitgangspunt en rechte bijbeluitleg alleen maar veroordelende woorden over homoseksuelen weet te zeggen? Absoluut niet. Homoseksualiteit zonde noemen, behoort samen te gaan met liefde en ontferming voor hen die deze gevoelens hebben. Men moet onderscheid maken tussen gevoelens en gedrag; tussen het afwijzen van (homoseksueel) gedrag en van personen met deze gevoelens. Deze opvatting over homoseksualiteit vanuit de klassieke (en juiste) bijbeluitleg heeft iets strengs, maar is in wezen veel barmhartiger dan de moderne opvatting van aanvaarding van de homoseksuele praxis.
Vernieuwing
|