Recensie door Mariska Wolters - 20 januari 1999
Tien principes om
relatie te toetsen
De keuze voor een huwelijkspartner bepaalt je verdere leven op drastische wijze. Omdat er zo veel van afhangt, moet je zo zeker mogelijk van je beslissing zijn. De rode draad in het boek Zo vind je de ware liefde is de stelling dat je de persoon met wie je trouwt, verstandig kunt kiezen.
In Zo vind je de ware liefde reikt de Amerikaanse christenpsycholoog dr. Neil Clark Warren tien principes aan om te toetsen of je toekomstig huwelijk kans van slagen heeft. De principes vloeien voort uit recente onderzoeksresultaten. Verder heeft Warren voor de 'gouden regels' geput uit ervaringen vanuit zijn praktijk. Veel stelletjes met problemen of aankomende echtparen die problemen willen voorkomen, kloppen bij hem aan.
Dat Warren in zijn werk veel huwelijksproblemen tegenkomt, is wellicht de reden van het vrij negatieve begin van het boek. Meer dan 200.000 huwelijken in de Verenigde Staten stranden in het eerste of tweede jaar, valt er in het eerste hoofdstuk te lezen. Afgezien van het feit dat ik in een Nederlands boek liever over de Nederlandse situatie zou lezen, zetten deze cijfers stelletjes die over trouwen nadenken wel met beide benen op de grond.
Warren doet daar nog een schepje bovenop: Romantische gevoelens brengen op een dwaalspoor. Het is dwaasheid om op basis van hartstochtelijke verlangens een partner te kiezen. Dat leidt onherroepelijk tot teleurstelling en mislukking.
Keihard werken
Een geslaagd huwelijk is het resultaat van keihard werken, stelt Warren. Hij wil mensen ervan overtuigen dat je met dat keiharde werken al voor de bruiloft moet beginnen. Bij de meeste mislukte huwelijken die ik heb meegemaakt, begonnen de problemen op de dag dat ze werden gesloten.
Met tien principes hoopt de schrijver stelletjes een handvat aan te reiken om beslagen ten ijs te komen. Na tips als: trouw niet te snel, trouw niet te jong en trouw niet 'te graag', raadt Warren aan om een beeld van de man of vrouw met wie je wilt trouwen te vormen totdat je er volledig vrede mee hebt. Ga dan pas 'op zoek'.
Overeenkomsten zijn volgens Warren nog zo'n sleutelwoord voor een gelukkig huwelijk. Verschillen kunnen aantrekkelijk lijken, maar in een lang en gelukkig huwelijk hebben de partners doorgaans veel overeenkomsten. In een lijst met vijftig belangrijke punten (op deze manier wordt een contactadvertentie overigens wel erg duur!) is het mogelijk af te strepen en te omcirkelen.
Nog een misvatting die volgens de schrijver aan de kaak moet worden gesteld, is de redenering te denken dat de liefde al onze problemen kan oplossen. Een huwelijk zal bestaande problemen juist vergroten. Emotionele stabiliteit voor het beginnen van een relatie is volgens Warren dan ook van groot belang.
Zaken zoals hartstocht die eerst moet rijpen tot een duurzame liefde, verbale intimiteit, het goed omgaan met conflicten en het begrip trouw voor het leven Hoe kun je iemand vertrouwen die niet vastbesloten is een leven lang aan een relatie te werken?, worden verder als principe voor een gelukkig huwelijk genoemd.
Geef bovendien iedereen de kans om achter je beslissing te gaan staan. Denk na over de situatie, bid om wijsheid, volg de principes van dit boek en richt je op je partner en de beloften die je elkaar doet.
Christelijke principes
Zo vind je de ware liefde is volgens de uitgever een cross-over-boek: niet alleen gericht op christenen, maar ook op mensen die het geloof en de kerk niet zo gunstig gezind zijn. Verwijzingen naar de Bijbel komen weinig voor. Het boek is echter geschreven door een christenpsycholoog, met de bedoeling dat christelijke principes ook door de wereld worden overgenomen. Door deze constructie kan het voorkomen dat de schrijver bijvoorbeeld vermeldt dat zijn grootste bezwaar tegen echtscheiding de ellende voor eventuele kinderen is. Ook bij het uitrekenen van de ideale leeftijd om te trouwen staat een opmerking die wat dubieus aandoet. Voor wie één kind wenst, is de ideale leeftijd tussen de 28 en 34 jaar, tussen de 28 en 32 jaar als men twee kinderen wil, en tussen de 28 en 30 jaar als men drie kinderen wil.
Hoewel er zeker vele waarheden in het boek staan, zou het niet verwonderlijk zijn als je als lezer achteraf de zucht zou slagen: Wie is ooit goed genoeg, zo vind ik de ware liefde nooit. Of: Kon ik maar uit zóveel mannen of vrouwen kiezen. Als tegenhanger van onder meer alle goedkope romans waar romantiek vaak enige grond voor een huwelijk is, is het boek echter zeker aanbevelenswaardig. En om met de schrijver te spreken: Zou er voor de huwelijksdag wat beter worden nagedacht, dan zou dat een ommezwaai in de samenleving kunnen betekenen.
|