Boekrecensie |
Titel: Kopzorgen; over psychische problemen van alledag Auteurs: Guy van Gestel en Myriam van Moffaert Uitgeverij: Lannoo Tielt, 2001 ISBN 90 209 4321 9 Pagina's: 240 Prijs: 37,35
|
Recensie door Kees Roest - 10 oktober 2001
Kopzorgen geeft geen praktische tips voor zelfhulp
Somberheid kan perfect normaal zijnWat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater? En wat is nu precies cognitieve therapie? Wanneer los je iets zelf op en wanneer ga je naar een psychotherapeut? In het boek Kopzorgen van Guy van Gestel en Myriam Van Moffaert krijgt u antwoord op deze vragen. De Vlaamse auteurs willen ons graag wegwijs maken in de ingewikkelde wereld van de geestelijke gezondheidszorg. Daarbij geven zij voorlichting over een aantal psychische problemen van alledag, zoals de subtitel aangeeft. Wie nog steeds mocht denken dat psychische problemen er voor de zwakken zijn, wordt meteen gerustgesteld. In hun inleiding wijzen de auteurs er fijntjes op dat elke Nederlander wel een keer in zijn leven een psychologische hindernis van enige omvang heeft te nemen. Het eerste deel bevat zes hoofdstukken, die elk geheel aan één enkele psychische stoornis gewijd zijn. De spits wordt afgebeten door depressie, tegelijk misschien wel het beste hoofdstuk. De achterflap vermeldt dan ook dat Van Moffaert vooraanstaand lid is van de Belgische Liga voor depressie. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt depressie dé ziekte van de 21e eeuw. Rond 2010 zou het wereldwijd de meest voorkomende aandoening zijn. De auteurs wijzen er dan ook op dat het in zekere zin om een eigentijds verschijnsel gaat. De moderne mens is behept met een existentiële droefheid. De middeleeuwse mens dankte 's avonds God op zijn blote knieën dat hij die dag niet door een beer was opgepeuzeld of niet aan de pest was gestorven. Tegenwoordig denkt niemand er meer aan om God te danken dat hij het hectische wegverkeer heeft overleefd.
Somberheid Wat de depressie betreft krijgen biologische oorzaken veel aandacht. Meer in het bijzonder wordt een verband gelegd met een verstoorde slaap. Bij 80 tot 90 procent van de depressieve personen zou de slaap ontregeld zijn. Men kan dit een oorzaak noemen, maar eveneens een gevolg. Kip en ei zijn dan ook uitwisselbaar, want wat komt er nu ook alweer eerst ? Het ei, de symptomen van de depressie, bestaat volgens de Vlamingen allereerst uit inactiviteit en de neiging tot zelfdestructie. Zwaar depressieve mensen zitten ineengedoken op een stoel of liggen lusteloos in bed. Heel belangrijk is de reactie van familieleden en vrienden. Eerst reageert de omgeving medelijdend. Wanneer er dan maar niets verandert, wendt men geprikkeld het hoofd af. Dat heeft dan weer relatieproblemen tot gevolg. Zo'n 15 procent van hen slaat uiteindelijk de hand aan zichzelf, wat nog eens de ernst van de ziekte onderstreept.
Burn-out Biologische factoren krijgen ook hier weer veel aandacht. De lezer krijgt over het algemeen helaas weinig concrete adviezen over hoe hij zelf zijn problemen kan aanpakken. De auteurs besteden veel aandacht aan de mogelijke oorzaak van bijvoorbeeld angstproblemen, maar verzuimen praktische tips te geven over hoe een paniekaanval te hanteren. Deel twee geeft allerlei tips over hoe en waar men hulp kan vinden. Veel problemen kunnen zelf worden opgelost of met behulp van vrienden. Daarbij wordt aangetekend dat driekwart van alle niet-professionele raadgevingen door familie en vrienden verkeerd is. Neem een aspirientje, luidt dan het advies. Eigenlijk geven anderen goedbedoeld vaak de raad die hén op het lijf geschreven is en die weinig of niet op de patiënt is aangepast. Een goedopgeleide therapeut koppelt de klachten los van zijn eigen leefwereld en geeft daarmee meer gepaste raad.
Luisteren Een vraag daarbij is bijvoorbeeld of iemand die haar man is kwijtgeraakt en drie of vier uur per nacht daarom huilt, een antidepressivum moet krijgen of niet. De tendens bestaat om ook dit normale lijden met behulp van pillen te verzachten. De auteurs vinden dat dit van geval tot geval moet worden bekeken en raden mensen aan de regie over hun gevoelsleven niet zomaar uit handen te geven. Bij de informatie die over psychotherapie gegeven wordt, houden de schrijvers terecht rekening met de verschillen tussen de Belgische en Nederlandse situatie. In België mag iedereen zich nog psychotherapeut noemen, terwijl het in Nederland om een beschermde titel gaat. Verder was psychotherapie in Nederland tot voor kort goedkoper dan bij de zuiderburen. Inmiddels zou dit zijn bijgetrokken en kost een consult ruim 150 gulden of 3000 Belgische frank. Besloten wordt met de optimistische constatering dat de psychiatrie in de jongste kwarteeuw onherkenbaar is veranderd. Er worden nu veel meer correcte diagnoses gesteld dan vroeger en de aanpak vertoont veel meer samenhang.
Beroemdheden Het zij de Vlaamse auteurs vergeven dat in 1990 in Nederland van de hand van Piet Vroon reeds een boek verscheen met de gelijknamige titel: Kopzorgen.
|