Boekrecensie |
Titel: Toetsen en begrenzen. Een ethische en politieke beoordeling van de moderne biotechnologie Redactie: H. Jochemsen Uitgeverij: ChristenUnie Nunspeet, 2000 ISBN 90 72016 32 7 Pagina's: 262 Prijs: 39,50
|
Recensie door dr. R. Seldenrijk - 28 maart 2001
Bezinning op ontwikkelingen in de biotechnologie
De risico's van genetische manipulatieDe overheid moet nadrukkelijker reguleren. Nog steeds slaagt de politiek er niet in een duidelijk kader voor ontwikkelingen op het terrein van de biotechnologie te scheppen. Wetenschappers en bedrijfsleven hechten grote waarde aan verdere ontwikkelingen. Op het eerste gezicht is dat begrijpelijk, want dankzij biotechnologische ingrepen wordt een belangrijk deel van onze voedings- en geneesmiddelen geproduceerd. Onderwijl zijn de gevolgen niet te overzien. Daarom heeft de ChristenUnie een omvangrijke christelijk-ethische studie verricht. Deze studie, Toetsen en begrenzen, waarover prof. ir. H. Jochemsen de redactie voerde, volgt op eerdere uitgaven van een toetsingskader dat de SGP onder redactie van drs. H. F. Massink liet verschijnen onder de titels Genen in het geding en Genetische idealen. Toetsen en begrenzen probeert een integrale bezinning op hedendaagse ontwikkelingen in de biotechnologie te bieden. Veel van de morele en praktische problemen hangen samen met genetische manipulatie of kloneren (hoofdstuk twee). Na een beschrijving van bijbelse grondlijnen voor de plaats en de verantwoordelijkheid van de mens, volgt een christelijk-ethisch perspectief op de biotechnologie (hoofdstuk vier). Daarbij komen allerlei levensbeschouwelijke en ethische overwegingen aan de orde. Die opvattingen worden vertaald in een normatief kader voor de beoordeling van biotechnologische ontwikkelingen. De hoofdstukken vijf tot en met acht bevatten een bespreking van de belangrijkste typen van toepassingen biotechnologie/ genetische manipulatie met micro-organismen, planten, dieren en mensen, waarna een beoordeling in het licht van het normatieve kader volgt. In het laatste hoofdstuk gaat het om conclusies rond deze toepassingen. In het licht van bestaande regelingen worden aanbevelingen gedaan voor overheidsbeleid op dit terrein.
Liefde Deze drie perspectieven zijn verwerkt in de christelijke verantwoordelijkheidsethiek. De handeling moet aan bepaalde geboden en normen beantwoorden. De morele opstelling en gezindheid van de handelende persoon dient zich te kenmerken door deugden, die zowel de geboden belichamen als een gestalte van de liefde zijn. De concrete situatie moet op twee manieren in de ethische beoordeling meewegen. Allereerst wordt nagegaan welke positieve/negatieve waarden en normen zijn belichaamd in de sociale verbanden/instituties waarbinnen het te beoordelen handelen plaatsheeft en in hun achtergronden en doelstellingen; welke normativiteit geldt vanwege de ordeningen van de schepping? Vervolgens wordt het eigene en nieuwe van de concrete situatie in het oog gevat en bij de overweging betrokken.
Onvoorspelbaar karakter Transgenese is in de derde plaats altijd een bepaalde aantasting van de eigensoortigheid. Die is op zichzelf onwenselijk en mag dus niet worden toegestaan, tenzij er een duidelijke rechtvaardiging bestaat (nee-tenzij-principe) en aan een aantal randvoorwaarden is vervuld. De vierde conclusie is dat bij wettelijke regeling op producten de zinsnede zonder gentechniek geproduceerd moet worden vermeld. Dit is nodig om de continuïteit van voedselvoorziening veilig te stellen en de burger te kunnen laten kiezen voor producten die aansluiten bij zijn opvatting over productiewijzen. De overheid dient onderzoek naar alternatieven te faciliteren, met name voor wat betreft duurzame voedselvoorziening.
Discussie In dit hoofdstuk wordt eerst kort ingegaan op biotechnologische methoden die vooral bij planten aan de orde komen. Vervolgens komen de risico's voor consument, natuur en milieu aan de orde. Tenslotte wordt het ethisch kader toegepast voor een beoordeling van soja die resistent tegen onkruidbestrijdingsmiddelen is gemaakt.
Problemen Genetisch veranderde gewassen mogen niet zomaar vrij in de natuur worden gebracht, omdat ze zich als een plaag ten koste van wilde planten kunnen gedragen. Wilde planten kunnen ook door transgene cultuurgewassen bestoven worden en dit geeft verdringing van wilde planten, vermindering van biodiversiteit en verzwakking van het ecologisch evenwicht. Wanneer transgene planten met een gen voor een virusmanteleiwit door een virus zijn geïnfecteerd, kunnen nieuwe virussen ontstaan. Manipulatie van de natuur door de mens kan leiden tot onvoorziene problemen. Het is bovendien de vraag of een aantal beoogde toepassingen wel duurzaam is. Daarom dient de overheid er op toe te zien dat er ook gelden beschikbaar blijven voor onderzoek naar nieuwe mogelijkheden van veredeling zonder genetische manipulatie.
Versnelling De overheid heeft de introductie van genetisch veranderde organismen onder de Wet Milieugevaarlijke Stoffen ondergebracht. Met deze keus is een trend gezet: levende organismen worden als enkel materie gezien. Er dienen voldoende middelen en controle-instrumenten beschikbaar te komen voor de vereiste brede toetsing, voor een adequate controle op de uitvoering en een langere termijn om toepassingen nauwlettend te volgen en nevenaspecten op het spoor te komen. Er is een integrale benadering op Europees niveau nodig.
Overzicht In de christelijk-ethische beoordeling gaat deze studie in op de betekenis van het soortbegrip en betrekt het daarin ook agrarische en economische belangen. Het boek bevat daarnaast een uitvoerige inhoudsopgave, informatie over de auteurs en een zakenregister. Ik kan het van harte aanbevelen voor middelbare scholieren en allen die belang stellen in deze revolutionaire kennis en kunde.
|