Boekrecensie |
Titel: Biografisch Woordenboek Gelderland deel 1 Auteur: drs. P. W. van Wissing e.a. Uitgeverij: Verloren Hilversum, 1998 ISBN 90 6550 587 3 Pagina's: 107 Prijs: 29,00
|
Recensie door dr. C. S. L. Janse - 1 september 1999
Project Biografisch Woordenboek Gelderland van start
Van prinses tot opperhoutvesterGelderland is een provincie met weinig samenhang. Wat heeft Zaltbommel met Winterswijk gemeen of Oldebroek met Nijmegen? Niettemin bestaat het gewest Gelre al sinds jaar en dag. In die Gelderse geschiedenis hebben allerlei figuren een meer of minder belangrijke rol gespeeld. Vorig jaar verscheen deel 1 van het Biografisch Woordenboek Gelderland. Daarin wordt in het kort aandacht geschonken aan een groot aantal (41) bekende en minder bekende mannen en vrouwen uit de geschiedenis van deze provincie. Het is de bedoeling van het Rijksarchief in Gelderland, de initiatiefnemer van deze bundel, dat er nog enkele delen met nieuwe biografieën verschijnen. Suggesties over de daarin te behandelen personen kunnen aan het Rijksarchief gericht worden. Het zou aardig zijn wanneer de orthodox-protestantse hoek dan ook aan bod kwam. In het nu verschenen deel is die na 1800 geheel afwezig. In de periode daarvoor wordt onder meer aandacht geschonken aan de Eibergse predikant-dichter Willem Sluiter.
Bonte verscheidenheid De ene bijdrage is levendiger geschreven dan de andere. Over de ene persoon was ook een boeiender verhaal te vertellen dan over de ander. Bij een aantal biografieën (met name van voor 1600) konden sommige essentiële gegevens niet achterhaald worden. Het geheel getuigt van serieus onderzoekswerk. Daarbij valt altijd te twisten over het weglaten of vermelden van gegevens. Zo had het mij zinvol geleken om in de biografie van mevrouw Kröller-Müller te vermelden waarom het park de Hoge Veluwe en het Museum Kröller-Müller in de jaren dertig aan derden werden overgedragen. Mij staat bij dat dit plaatsvond omdat de in handel en scheepvaart rijk geworden familie Kröller-Müller als gevolg van de wereldcrisis de lasten niet meer kon opbrengen.
|