Boekrecensie |
Titel: Relata Refero, verzamelde artikelen over liturgie en kerkmuziek. Feestbundel t.g.v. het 25-jarig bestaan als kerkmusicus van Hans Jansen Uitgeverij: Boekencentrum Zoetermeer, 1997 ISBN 90 239 0624 1 Pagina's: 212 Prijs: 37,50
|
Recensie door A. M. Alblas - 24 februari 1999
Liturgische muziekLiturgische muziek moet zich dienstbaar ten opzichte van de tekst opstellen, vindt Hans Jansen. Ter gelegenheid van zijn het feit dat hij 25 jaar kerkmusicus was, werden 24 artikelen van zijn hand over liturgie en kerkmuziek gebundeld en onder de titel Relato Refaro uitgegeven. Hans Jansen is cantor-organist van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Schiedam, cantor van de Kloosterkerk in Den Haag en leider van een aantal koren. Als componist schrijft hij voornamelijk liturgische werken voor koor. Met Relato Refaro (Ik vertel wat ik heb gehoord) treedt Jansen in het spoor van zijn lutherse voorganger dr. Willem Mudde (In de Hof der evangelische kerkmuziek en Van kerkmuziek bevlogen). Het hoeft weinig betoog dat Jansen een volbloed lutheraan is. In de Evangelisch-Lutherse Kerk in Nederland werd in 1978 met vreugde de opname van de kerkmusicus in het ambt begroet. Vanuit deze context is kerkmuziek bij de luthersen eveneens verkondiging. In onze traditie zijn we geneigd om daar nogal snel Calvijn tegenover te plaatsen, die van mening geweest zou zijn dat muziek nooit de plaats van de verkondiging kan innemen. Toch vraagt deze waarheid de nodige voorzichtigheid in de toepassing ervan. Het zal waar zijn dat kerkmuziek nimmer in de plaats van het Woord kan treden. Dat kerkmuziek geen verkondigende functie zou kunnen hebben, is naar mijn mening echter een stelling die niet overeind kan blijven.
Zeggingskracht Voor wie door deze bril naar kerkmuziek kijkt, valt er het nodige af. Ook daarvan legt Hans Jansen getuigenis af: Er zal overtuigend afwijzend moeten worden gereageerd als in de eredienst muziek tot klinken zou komen die wel de buitenkant van de mens aanspreekt, zijn gevoelsleven en zijn emoties, hem wegtrekt uit de werkelijkheid en hem tijdelijke ontspanning en verlichting schenkt, maar niet zijn diepste kern, zijn ziel aanspreekt en hem zo niet doet zien wat in diepste wezen van hem wordt verlangd, wat zijn eigenlijke bestemming, zijn opdracht is (194). Daarom wijst de auteur romantische muziek in de eredienst af, omdat ...deze de neiging heeft de aandacht te richten op de eigen emotie en daarbij de gemeenschappelijke gerichtheid aantast (199).
Koffieconcert De feestbundel bevat prachtige artikelen, al behoeft niet alles voor zoete koek geslikt te worden. De inhoud is opgedeeld in enkele thema's: kerkmuziek en bijbel, kerkmuziek en kerkelijk jaar, liturgica, kerklied, personalia (Schein, Monteverdi, Nepomuk David, Distler en Frits Mehrtens) en diversen. Alleszins het lezen waard!
|