Boekrecensie |
Titel: Beeldenstorm 2, close-ups van kunst uit Nederlandse musea Auteur: Henk van Os Uitgeverij: Amsterdam University Press Amsterdam 1998 ISBN 90 5356 280 X Pagina's: 190 Prijs: 34,50
|
Recensie door C. J. Mauritz-de Bree - 27 januari 1999
Henk van Os maakt lezers rijp voor het museum
Een eigentijdse beeldenstormBeeldenstorm... nu niet direct denken aan de gebeurtenissen in de tijd dat de Reformatie opkwam. Toen honderden protestanten, vergezeld van evenzovele criminelen erop uittrokken om beelden te vernielen. Onder het mom van vernietiging van heidens bijgeloof. Beeldenstorm 2, close-ups van kunst uit Nederlandse musea heeft met dé beeldenstorm slechts dit gemeen: het boek 'bestormt' de beelden en schilderijen in een hoog tempo (met allerhande informatie) en dat kriskras door de tijd. Binnen ongeveer anderhalve bladzijde weet Henk van Os (hoogleraar kunst en samenleving aan de Universiteit van Amsterdam) je in een boeiend betoog door een kunstwerk te leiden. En dat zo'n veertig keer op een totaal verschillende manier. Soms plaatst hij een kunstwerk in de sociale context van de tijd waarin het gemaakt werd, dan weer kiest hij een voor de meeste lezers volslagen onbekend kunstenaar, of neemt hij je mee naar een andere wereld... Hoe dan ook, van begin tot eind geeft Henk van Os de meest verrassende en veelzijdige informatie. Hij hoopt hiermee te bereiken dat de lezers van zijn boek zo nieuwsgierig zijn geworden dat ze uitzien naar meer, en dus naar het museum gaan!
Thematisch Als een rasechte Groninger laat hij regelmatig Groningse kunstenaars de revue passeren. Het Groninger Museum wordt zelfs tot 'bedevaartsoord' verheven. Daar is op zich niets mis mee, maar je zou daardoor de indruk kunnen krijgen dat er in Groningen meer talent zit dan elders in ons land. Gezien de thematische opzet is het boekje dus niet bruikbaar als kunsthistorisch naslagwerk, maar eerder om snel over een bepaald thema informatie te verzamelen. De vormgeving van het boekje vind ik goed gekozen. Een handzaam vierkant formaat, veel goede kleurenreproducties en een verzorgde lay-out geven het een chic uiterlijk.
Grens verleggen Jammer dat Henk van Os totaal voorbijgaat aan bijbelse normen en waarden. Bovendien maakt hij het zichzelf erg gemakkelijk door te stellen dat kunstenaars geen duidelijke opdrachtgevers (kerk, overheid en particulieren) meer hebben: Ze moeten wát doen om op te vallen. Gelukkig zijn choqueren en opvallen niet de enige kwaliteitscriteria van kunst en dat beseft de auteur denkelijk ook, gezien de teneur van de rest van het boekje. Nog één kleine teleurstelling. Wie meer van beeldhouwers, architecten of meubeldesigners wil weten via dit boekje, komt bijna bedrogen uit. Dat komt de doelstelling van Van Os niet ten goede. Alsof slechts schilderijen in een museum voorradig zijn om een kijkervaring op te roepen!? Toch brengt Beeldenstorm 2 je op de hoogte van de meest cruciale en diepzinnige feiten en meningen. Het zet je aan om verder te gaan zoeken, verder te verdiepen.
|