Boekrecensie

Titel: De Evenaar atlas Nederland
Uitgeverij: De Evenaar
Haarlem, 1998
ISBN 90 803 25 368
Pagina's: 64
Prijs: ƒ 39,90

Titel: Europa en de Werelddelen
Uitgeverij: De Evenaar
Haarlem, 1998
ISBN 90 803 25 35 X
Pagina's: 106
Prijs: ƒ 59,90

Recensie door mr. S. de Jong - 21 oktober 1998

Rond de evenaar

Sla een willekeurige bladzijde in een atlas op, en de kans bestaat dat de stortvloed aan informatie eerder verwarrend dan verhelderend werkt. Wie door de bomen het bos niet meer ziet, moet met de Evenaar-atlas de draad weer kunnen oppakken.

Bij de makers van deze atlas staat het beginsel “maximale leesbaarheid” voorop. Dat betekent kaarten die zo eenvoudig mogelijk zijn vormgegeven. Op iedere kaart staan alleen noodzakelijke gegevens weergegeven. Basisscholen, en met name kinderen die slechtziend zijn of leerproblemen hebben, vormen de doelgroep van deze atlas.

Na de keurige inleiding kaartlezen volgt de eigenlijke atlas. De overzichten zijn weliswaar helder en goed leesbaar, maar bieden weinig informatie. Een stortvloed aan gegevens kan verwarrend werken, gebrek eraan niet minder. Na enig bladeren blijkt bijvoorbeeld dat het paarse land waarin de bergpas ligt, Georgië heet. Op weer een andere kaart blijkt vervolgens dat de bewuste bergketen de Kaukasus moet zijn. Handig is anders. Ongetwijfeld zijn situaties denkbaar waarin behoefte is aan weinig informatie per kaart. Maar makers van de atlas voeren deze gedachte tot in het uiterste door.

De Evenaar-atlas valt goed met de “Startbijbel” te vergelijken. Het overwegende bezwaar ertegen is van dezelfde aard. Want eigenlijk is de atlas vlees noch vis. Om het bestaansrecht naast een reguliere atlas te rechtvaardigen, is meer nodig dan hiervan een versimpelde versie op de markt te brengen.